Život objektivem sestry


Snímek, který o své starší sestře natočila Barbara Leibovitzová, ohromí především obsahem. Annie Leibovitzová dokázala vytvořit skvostné fotografie. O tom, že byla celá skvostná, vypráví Život objektivem.

Maryl Streep, jak ji vidí Annie Leibovitz                 Foto aerofilms.cz

Dokument o ženě milující své děti a svou rodinu, zaujme v první a dojme v poslední minutě. Nejedna slavná osobnost Annie Leibovitz uznává jako talentovanou fotografku, ale i jako skvělého člověka se zápalem pro práci. V Životě objektivem slova chvály zazní například z úst Arnolda Schwarzeneggera, Whoopi Goldbergové, Keitha Richardse nebo Yoko Ono. Právě z rukou Leibovitzové pochází jeden z posledních snímků zachycující nahého Johna Lennona choulícího se ke své ženě pouhých pár hodin před jeho smrtí. Film Život objektivem nás provede profesionálním životem proslulé fotografky od počátků její tvorby v časopise Rolling Stone (který by bez ní zůstal jen druhořadým plátkem) až po zaměstnání v magazínu Vanity Fair. Celý příběh volně plyne, prosycen množstvím nádherných fotografií z rozmanitých prostředí a komentáři nejen herců, hudebníků či tanečníků, ale i editorů zmíněných časopisů, Anniných sester a vlastní matky. Můžeme tak nahlédnout za objektiv, vidět, jak se Annie soustředí a zároveň se snaží ostatní uvolnit svérázným humorem.

Dobrá hudba, dobrý objekt zájmu
Co dělá ze Života objektivem dobrý film, je především vhodně zvolený objekt zájmu. Nejedná se ve skutečnosti o nic více, nežli o opěvování ženy, která dokáže najít v každém cosi výjimečného. A tuto výjimečnost zachytit. Diváka potěší, kolik známých tváří pozná – Hillary Rodham Clintonová, Kirsten Dunstová, George Clooney, Demi Mooreová, Donald Trump… Spoustu.
Ve snímku zazní dobrá hudba, která okouzlujícím fotografiím dodává další rozměr. Nakonec si uvědomíte, že se smějete spolu s účinkujícími, užasle pozorujete díla, která Annie vytvořila, je vám do pláče, když umělkyně vzpomíná na svou zemřelou přítelkyni a milenku. Po shlédnutí Života objektivem budete ženu, která fotografováním žije, obdivovat jako již davy před vámi.

Annie Leibovitz: Život objektivem
USA, 2006
Režie: Barbara Leibovitz

Barbara Leibovitz

Barbara Leibovitzová začala svou kariéru u pořadu 48 Hours pro televizní stanici CBS. Úzce spolupracovala se svým partnerem Jaimem Hellmanem při psaní, režírování a produkování dokumentů pro kanál Discovery nebo National Geographic. Jejím dokumentaristickým debutem byl snímek Salvaged Lives (1995), který obdržel ocenění za nejlepší dokumentární počin na mezinárodním filmovém festivalu v Santa Barbaře. Při tvorbě L. A. Lifeguards (1998) se Barbara vydala na šestiměsíční odyseu s několika nejznámějšími záchranáři. Umožnila pohled do zákulisí federálních agentů ve speciálu National Geographic The FBI (2003). Její další počin Extreme Arealists: The World’s Best Tightrope Walkers (2005) zachycuje jedinečné záběry pokusu o sestavení sedmipatrové lidské pyramidy. V roce 2006 byl hotov dokument o Annie Leibovitzové, vlastní sestře a proslulé fotografce s podtitulkem Life Trough a Lens v rámci televizního cyklu „American Masters“, který byl během 24 let svého vysílání ověnčen třemi cenami Emmy.