Zlaté Glóby: Kdo byl nominován?

Redakce

Nejvíce nominací na filmovou cenu Zlatý glóbus - pět - má lesbická romance z 50. let Carol s Cate Blanchett a Rooney Mara, které byly rovněž navrženy jako nejlepší herečky v kategorii nejlepší film (drama). Kromě Carol byly v této kategorii nominovány snímky Revenant Zmrtvýchvstání, Room, Spotlight a Šílený Max: Zběsilá cesta. Ocenění, považované za předzvěst Oscarů, uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu.

Druhý největší počet nominací, čtyři, mají filmy Sázka na nejistotu, Revenant Zmrtvýchvstání a životopisné drama Steve Jobs o zakladateli firmy Apple. Sázka na nejistotu Adam McKaye se odehrává v době americké finanční krize, Revenant Zmrtvýchvstání Alejandra Gonzáleze Iñárritua vypráví o americkém lovci a průzkumníkovi Hugu Glassovi (Leonardo diCaprio), jenž se po zradě parťáků probíjí divočinou.

Cenu pro nejlepšího režiséra obdrží 10. ledna v Los Angeles jeden z následující pětice: Todd Haynes za Carol, Alejandro González Iñárritu za Revenant Zmrtvýchvstání, Tom McCarthy za novinářské drama Spotlight, George Miller za akční sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta nebo Ridley Scott za Marťana.

Na nejlepšího herce byli nominováni Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (Revenant Zmrtvýchvstání), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dánská dívka) a Will Smith (Diagnóza: Šampión). Na nejlepší herečku byly kromě Cate Blanchett a Rooney Mara nominovány také Brie Larson (Room), Saoirse Ronan (Brooklyn) a Alicia Vikander (Dánská dívka).

Video: Jak vypadalo první čtení scénáře Harryho Pottera s hlavními herci

Jak dnes vypadá Joanna z Lásky nebeské? Je z ní dračice!