Zmoklé publikum na Sázavafestu potěšili Leningradští kovbojové

Jana-Moravcova

Recesistická finská skupina Leningrad Cowboys a její show v mexickém stylu pozvedla náladu zbylých několika tisícovek návštěvníků 10. ročníku hudebního festivalu Sázavafest. Poslední den ho provázel vytrvalý déšť, který postupně změnil louku u řeky v souvislé bahniště s velkými kalužemi vody. Navečer kvůli nepřízni počasí pořadatelé předčasně ukončili program na dvou z pěti pódií.

Barevnou show zahájila kapela Leningrad Cowboys s typickými vyčesanými vlasy, pestrými kostýmy a špičatými botami skladbou Back In USSR z repertoáru The Beatles. Členové skupiny, kteří mimo jiné tvrdí, že "vědci prokázali takzvaný Leningrad Cowboys efekt na lidský mozek, návštěvníci jejich koncertu prý dostávají žízeň a zvyšuje se u nich sexuální aktivita", poté odehráli představení plné nadsázky a hudebních legrácek.
Z dalších zahraničních hvězd se představila britská skupina Chumbawamba, která při svém akustickém koncertu tradičně projevovala politické názory zařazením několika skladeb s antifašistickou tématikou, například Enough Is Enough. Zahrála i starší hit Timebomb nebo skladbu Wagner at The Opera z posledního alba ABCDEFG. "Publikum bylo v tomhle počasí naprosto skvělé, zaslouží si náš obdiv," podotkl zpěvák Boff Whalley k divákům, kteří se s přibývajícím časem stále odevzdaněji brodili blátem a vodou, přesto si nenechali ujít vystoupení svých oblíbenců.

Dorazil také Ivan Kral
Po několika letech zavítal domů Ivan Kral, který spolupracoval například s Iggy Popem, Patti Smith nebo Davidem Bowiem. Se skupinou, kterou dal dohromady, zahrál své nejznámější písně i skladby jiných autorů. Přes avizované hosty vystoupil sám, chystaný duet s Danem Bártou překazily nemocné hlasivky.

Jak viděla festival redaktorka Koule Jana Moravcová

Pro nadšence, kterým byl třídenní festival málo, byl nachystán zahřívací program v Balbínce. Červenobílé šapitó, které k Sázavafestu neodmyslitelně patří skoro jako řeka Sázava, přivítalo první tisícovky návštěvníků, jimž zahráli především olomoučtí Narcotic Fields, No Heroes nebo Traktor. Ve čtvrtek už se rozezněla i další pódia. Kromě Balbínky i menší Coca-cola stage a také jedno z hlavních velkých pódií – Duha stage. Na otevření celého areálu a přístup k posledním dvěma pódiím si takřka sedmitisícovka návštěvníků musela tradičně nechat zajít chuť. Náladu ale zvedalo vědomi, že i přes zatažené nebe neprší, což všichni náležitě oslavili s kapelami Kryštof, Wohnout a hlavně s narozeninovým, stominutovým setem kapely Sto zvířat, která si letos do deníčku píše dvacet let existence. Pak se rozpršelo, naštěstí jen přes noc.

Pátek bez deště a slunce
Páteční mračna statečně zadržovala vodu až do pozdních nočních hodin. Program pak za solidního počasí nabízel řadu lákadel. Pro milovníky hip-hopu se nabízela takřka celá hip-hop night s PSH, Indy a Wich nebo Kapitánem Láskou. S kytarovými variacemi pak chytili za srdce nadšené osazenstvo Balbínky matadoři Vladimír MišíkRadimem Hladíkem. Další zasloužený aplaus si na hlavním pódiu odnesla i milovnice festivalů Marta Kubišová, ve společnosti skupiny Petra Maláska. Líbil se nejen nový recitál S nebývalou ochotou, ale i hitů jako Hey Jude či Lampa.
Jaroslav Svěcený na Sázavafestu foto: ČTKPáteční program nabízel i opravdovou popovou lahůdku. Skladatel Michal Dvořák sestavil speciálně pro Sázavafest projekt Vivaldiano, multižánrové uskupení, které nabídlo například houslistu Jaroslava Svěceného, hráče na didgeridoo Ondřeje Smeykala, dívčí smyčcové kvarteto Melody Quartet, kytaristu Radima Hladíka nebo skupinu Nightwork. "Na podobném festivalu jsem poprvé a měl jsem z přijetí mladými posluchači trochu strach, ale jejich reakcí jsem až dojatý," radoval se Svěcený. Ačkoliv měl projekt díky složitému nazvučování skoro hodinovou prodlevu, ohlas za moderní a často etnické ztvárnění Vivaldiho skladeb měl nebývalý.

"Opičky" nabídly country
Jinou chytlavou show předvedli nadšení dechovkáři z balkánu – srbské uskupení Boban i Marko Markovič Orkestar, na vedlejším pódiu zase řádily jedny z nejlepších českých koncertních kapel současnosti. Monkey Business okouzlili publikum hlavně country verzí skladby Piece of My Life. Potvrdili tak, že Sázavafest je pro ně Matěj Ruppert na Sázavafestu foto: ČTKsrdeční záležitost a vnímají ho jako příjemné posezení s kamarády trampy u táboráku s kytarou. Kapela slavila svoje i festivalové desáté narozeniny celou hodinku velmi stylově, všichni oděni do svátečního, Tonya Graves s třetím ňadrem uprostřed hrudníku, ostatní se čtyřma rukama, kytarista Olda Krejčoves s třetí nohou. Matěj Ruppert si navíc střihnul part během následujícího koncertu Tata bojs. Bravurně nazkoušel skladbu Šťastnější a nechal chvilku vydechnout bubeníka a zpěváka Milana Caise. Odměnou mu bylo vřelé přijetí od publika, které se těšilo na taneční hity jako Geometrická nebo Toreadorská otázka.
U řeky přituhovalo a bylo třeba rozproudit prochladlé údy. Velkým finále večera ale pro mnohé bylo živelné vystoupení californské rockové formace Papa Roach. Nezničitelná vlna energie starých i nových hitů z chystaného alba Time For Annihilator a zpěv Jacobyho Shaddixe rozpálil nejen rozdováděný kotel pod pódiem, ale všechny, kdo jejich temperamentnímu vystoupení přihlíželi.

Tristní organizace a rozbahněný areál
Déšť nelze přičítat za vinu organizátorům. Větru a dešti poručit nelze. Upravit areál pro potřeby deštivého počasí ale jde. Zvláště během akce, kde se počítá s účastí kolem 15 tisíc návštěvníků. Pohyb po rozvleklém areálu Sázavafest potrápil v sobotu déšť. foto: ČTKběhem celého festivalu ztěžovalo rozměklé, během soboty už bahnité a klouzavé podloží, na kterém nebyla vidět špetka snahy o zpevnění (hromadu kamení u hlavního vchodu lze považovat za pokus o vtip). Hlavním vybavením festivalového osazenstva se kromě pláštěnek staly především holínky. Organizátoři nepomohli ani s přístřešky, které jakoby se letos vytratily na dovolenou. Chybělo pódium pod velkokapacitním stanem a citelně i odpočívací stany s lavicemi k posezení, prostě jakékoliv přístřešky, kterých by mohlo využít větší množství návštěvníků jako útočiště před deštěm.
Festival navíc letos provázela nedostatečná hygiena – viditelně nízký počet toalet, dvě malá a ucpaná korýtka na vodu pro celé stanové městečko, zpoplatněných sprch se studenou vodou (teplá prostě netekla) bylo málo. Nenapravila to ani cisterna s pitnou vodou na opačném konci areálu od hlavních pódií.

Sázavafest 2010 / 5. – 7. 8. 2010
Hlavní hvězdy: Chumbawamba, Ivan Král, Leningrad Cowboys, Papa Roach, Dog Eat Dog

Témata:, ,