Znáte z filmu Her: Owen Pallett a jeho barevná paleta

ondrejbambas

Kanadský hudebník a producent Owen Pallett je multitalent. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Zdání klame. Podílel se totiž na hudbě k filmu Her, jeho vokály, housle a aranže zní také ve skladbách umělců jako Arcade Fire, Snow Patrol nebo Robbie Williams. Se svými sólovkami jde ale mnohem dál, za hranice popu. Vítejte v barevném světě malovaném Owenem Pallettem.

Těžko rozeznáte, jestli je to pop, novodobá klasika nebo filmová hudba. V muzice Owena Palletta je všechno. Na zbrusu novém, v pořadí čtvrtém sólovém albu In Conflict navíc čtyřicetiletý Kanaďan přidal elektroniku, písničky jsou tak rázem čitelnější a podávají ruku i méně náročným posluchačům.

Poslechněte si Owena Palletta v Youradiu

Liché jsou však obavy, že se z Pallettovy hudby vytratila okázalost a um propojovat fantaskní svět s realitou. O nic z toho jsme nepřišli, jen Pallettův původní projekt Final Fantasy, pod kterým vydal v roce 2005 svou první desku, je definitivně pryč. Owen opustil lesy a usídlil se ve velkoměstě. Ostatně tento přechod, nastíněný už na předešlé desce Heartland, sedí i k tématům snímku Her, k němuž společně s Winem Butlerem z Arcade Fire složil hudbu.

Pallett roku 2014 se už v textech neobrací k fiktivním postavám, ale sám k sobě. Dává k zamyšlení témata, která se ho osobně nebo někoho z jeho známých dotkla; mluví mimo jiné o problémech spojených s mentálními porouchamií nebo genderovou rozdílností. Po hudební stránce jsou pak Pallettovy písničky dobrodružství podobné cestě lesem: skladba začne jako podkres v reklamě, z něhož se vyklube příjemný rádiový song a ten náhle přetne elektronická vložka.

In Conflict je v lecčems podobná nahrávce The Age Of Adz od Sufjana Stevense, i Pallett hodně pracuje se zvuky a ruchy, což je asi nejvíc slyšet v Soldier’s Rock. Ansámbl tu hraje podobnou roli jako Owenův hlas – jednou se hodí jen jako podklad k melodii, v zápětí se snaží o přesah do filmové hudby. Za zmínku jistě stojí fakt, že si Owen poněkolikáté ke spolupráci vybral pražský FILMharmonický orchestr, s nímž natočil i aranže pro Owen Pallett - In Conflictposlední desku Arcade Fire Reflektor (recenze).

In Conflict není tak konfliktní deska jako Pallettovy rané počiny. Možná na ní mohl dát víc prostoru své výbušnější povaze a odkrýt tak posluchačům zážitky podobné energické The Riverbed, na které je vidět, že i přímočaré postupy Owenovi jdou.

Nic to ale nemění na faktu, že desce In Conflict je dobré dát šanci. Ideální příležitost pro uzavření nového hudebního přátelství.

Owen Pallett – In Conflict
Vydavatelství: Domino
Seznam skladeb: I Am Not Afraid, In Conflict, On a Path, Song For Five & Six, The Secret Seven, Chorale, The Passions, The Sky Behind the Flag, → Part 1, The Riverbed, Infernal Fantasy, Soldier’s Rock, →, Part 2, Bridle & Bit

Témata:,