Znáte ze Shreka: Joseph Arthur a jeho letní porce zimní melancholie

david-p-stefanovic

Uprostřed léta přichází album The Ballad Of Boogie Christ, které je svou melancholií typické pro dlouhé zimní večery. Napsal ho americký písničkář Joseph Arthur, jehož budete znát díky skladbě You´re So True ze soundtracku ke Shrekovi. Kam jeho muziku zařadit? Je podobně radostný jako surfařský písničkář Jack Johnson a o dost méně patetický než James Blunt.

Ačkoliv u nás je dvaačtyřicetiletý folkrockový písničkář Joseph Arthur spíše přehlížená postava, v oboru paří k veteránům. Jeho skladbu In the Sun přezpívali Michael StipeR.E.M. a Chris MartinColdplay, mezi fanoušky amerického rodáka patří i Lou Reed. Od roku 1996, kdy jej objevil muž se šťastnou rukou na talenty Peter Gabriel, si vysloužil pověst hudebního chameleona.

http://www.youtube.com/watch?v=Ix77YY2ggjg&feature=share

Do největšího experimentování se pustil na loňském Redemption City. Hudebně bohatý monstrprojekt o dvou částech vznikal tři roky a Arthur si na něm sám nahrál všechny nástroje sám. Pak ho na svých stránkách poskytl zdarma ke stažení.

The Ballad Of Boogie Christ, v pořadí desátá Arthurova deska, je skromnější, kratší a akustičtější. Hudbu písničkář nabalil na ryze básnické texty: I have no real currency, but the currency of love (nevlastním žádnou měnu, mé peníze jsou láska) jsou její první více než symbolická slova, Arthur totiž následoval mnohé kolegy a šel s kůží na PledgeMusic, což je obdoba českého crowdfundingového serveru Hithit. Fanoušci mu záhy dali jasně najevo, že novinku chtějí. A hned.

Mluvíme-li o tom, jaká nahrávka The Ballad Of Boogie Christ je, hodí se fráze o postupně odkrývaných vrstvách. Na desátý poslech je lepší než na devátý. A nesrovnatelně lepší než napoprvé. V kombinaci soulu, folku nebo akustického rocku vykouknou čas od času odkazy na Boba Dylana, díky řadě hostů tu zní i smyčce, žestě, klavír nebo sbory. „Na desce jsou momenty, kdy hraju čistý pop. Je to něco jako úleva pro posluchače, nechtěl jsem je zahltit tíhou,“ říká písničkář. Atmosféru nahrávky to však nijak nenarušuje, sympatický duch party přátel u táborového ohně se nevytrácí.

The Ballad Of Boogie Christ je ale také introspektivní deska, ostatně sám autor vysvětluje, že Boogie Christ je smyšlený charaker vystavěný na základě osobních prožitků. Vlajkovou lodí Josephových pocitů je pak balada I Used To Know How To Walk On Water  s vyznáním forgive me now my useless thunder / when I was such a dynamo / I am here and I am humble / for I know not which way to go. Je to rub skladby The Ballad Of Boogie Joseph Arthur - The Ballad of Boogie ChristChrist, který představuje sympaticky obyčejného a chybujícího Krista v každém z nás.

Jestli máte během horkých letních prázdnin chuť na chvíli zastavit a jen tak koukat do nebe, zkuste Jamese Arthura a jeho The Ballad Of Boogie Christ. Na melancholii není třeba čekat do zimy.

Joseph Arthur – The Ballad of Boogie Christ
Vydavatelství: Real World, Lonely Astronaut Records
Celkový čas: 52:36
Seznam skladeb: Currency Of Love, Saint Of Impossible Causes, The Ballad Of Boogie Christ, I Used To Know How To Walk On Water, Wait For Your Lights, I Miss the ZOO, It’s Ok To Be Young/Gone, Still Life Honey Rose, Black Flowers, King Of Cleveland, Famous Friends Along The Coast, All The Old Heroes

Témata:,