Zola Jesus se naživo měnila ze zpěvačky v šelmu

adamvrana1980

Tygr, kterému je malá klec a kterému na očích vidíte jak bezostyšný "Hunger", tak introvertní plachost. Zola Jesus je možná komplikovaná umělecká duše, její písničky jsou ale hlavně jímavě křehké. Jaké to s ní včera bylo v MeetFactory?

Dva chlapi nahoře bez se navzájem mydlí v ringu, na sobě jen upnuté šortky. Hákování a rozbíjení židlí o záda vypadá i na projekčním plátně smrtelně. V kombinaci s hudebním podkresem předskakujícího Freddyho Rupperta z toho nemusí být každému hej.

Ruppert odděluje vizuály bariérou, postavenou na glitchy syntezátorech a temných beatech, které posluchače nemilosrdně svírají v kleštích. Popudlivá atmosféra si hraje s fantazií a otevírá prostor abstrakci. Wrestling je „jen jako“, to víme všichni. Je „jen jako“ i Freddyho hudba? Má si skládanka z nesourodých zvuků z posluchače utahovat? Nebo je to jen šifra, ke které někde existuje klíč? Prapodivný one-man support pondělního koncertu kladl hodně otázek.

Zola Jesus se mění v šelmu

Tygr, kterému je malá klec a kterému na očích mu vidíte jak bezostyšný Hunger, tak introvertní plachost. Nika Roza Danilova alias Zola Jesus, rodačka z chladného Wisconsinu, místo zpěvu chvílemi vrčela, čímž ještě víc umocnila svůj animální naturel. Jako kdyby se vracela tam, odkud vyrostla, do přírody. S tím se ale silně bije její dřívější ambice stát se muzikálovou zpěvačkou. Tu Zole zřejmě nikdo neodpáře, a je to tak dobře. Naživo totiž není tak variabilní jako na deskách.

Charakteristické pro ni včera bylo snad jen široké hlasové rozpětí, které má jako lecjaká R&B zpěvačka (dobře to bylo slyšet například v písničce Nail), a nečekaně explozivní závěry skladeb, třeba (Go (Blank Sea)). Přídavková Vessel je špička všech zpěvaččiných YouTube živáků; paní Ježíšová se v ní mění z tygra ve zmítající se monstrum, které požírá zaživa všechny kolem sebe, aniž by se kdokoliv bránil. Včera se ale přeměna buďto úplně nevyvedla, nebo byla Zola nažraná ještě z koncertu v Gothenburgu. Anebo to byla jen hra? Závěr každopádně vyšel naprázdno. Díky fajn předchozí hodině a něco se to ale dalo polknout.

Zola Jesus
Support: Freddy Ruppert
Praha, MeetFactory, 16. března 2015

 

Témata:,