Zruční řemeslníci Beatsteaks osprchovali Music Bar

kristinabila

Němečtí alternativní rockeři Beatsteaks se v tuzemsku naposledy otočili před čtyřmi lety. Prakticky každá jejich návštěva znamená dvě věci - propocená trika a vyřvané hlasivky. V tomhle ohledu nezklamal ani čtvrteční pražský koncert. Vielen Dank!

Češi Beatsteaks milují. Ale kdo je žere ještě víc než oni? Němci. A byli to právě naši západní sousedé, kteří tvořili minimálně dobrou polovinu publika. Navzdory tomu, že je pro ně pětice známá kapela, která v domovině koncertuje častěji než kdekoliv jinde, neváhali nasednout na vlak, směnit koruny a vyrazit si zaskákat do Lucerna Music Baru. Jejich přítomnost ocenila hlavně mladá punkrocková předkapela Schmutzki, která tak dostala odezvu hned při první písničce.

Jakmile jejich otejpovaná kytara zmizela v backstage, dostaly prostor dva odpalovací granáty Atomic Love a Ain´t Complaining. Bílý klobouček frontmana Arnima svítil na míle daleko a stejnou silou sálalo jeho charisma. Svoje taneční kreace rozjížděl zlehka, přestože už měl pod sebou káď plnou mrskajících se ryb, které bažila po zpěvákově pozornosti.

Beatsteaks publikum krmili poctivou kombinací starých a nových věcí, ale ve finále bylo jedno, jak vlastně hráli. I kdyby totiž na pódiu předvedli sebevětší tužku, každému by to bylo fuk. Po třetí písničce všechno splynulo mezi změtí končetin a zacuchaných vlasů – podařilo se tak ostatně schovat i lehce nečistý zvuk.

Pánové už po dvaceti letech svoje řemeslo zvládají levou zadní. Je to zkrátka sázka na jistotu; nehrozí závažnější kolaps, ani žádné překvapení. A to jediné celému večeru chybělo – nějaký nečekaný krok, větší muzikální hravost a chuť udělat něco jinak. Jistá předvídatelnost v tomto případě uškodila.

Koho by to ale trápilo, když se ke konci společně kráčelo Hand In Hand, poslal se pozdrav starému kámošovi Joeovi a všechno z toho bylo úplně Automatic. Vstřícnost Beatsteaks přebila drobné výše zmíněné nedostatky. Formace na jedničku splnila to, co se od ní očekávalo.

Beatsteaks
Support: Schmutzki
Praha, Lucerna Music Bar, 29. 5. 2015

Témata:,