Zvířata porazí stroje, aby zachránila lidstvo. To je animovaný G-Force


Jaké je to, když morčata a křeček pomáhají zachránit lidstvo? Tuto otázku si klade snímek G-Force, nový animovaný 3D film z dílny Walta Disneyho. Chvilku trvá, než si zvyknete na ten podivný svět, kde člověk–vědec vede pracovní skupinu složenou ze tří morčat, krtka a mouchy. Ale pak se budete celkem bavit.

Začíná špionážní mise útvaru G-Force…, jenže do toho se zjeví skupina federálních agentů a hodlá celé pracoviště uzavřít. Podivná zvířecí skupinka vedená vědcem (Zach Galifianakis) nejenže musí zachránit vlastní „kejhák“, ale zároveň stojí před velikým úkolem. Je tu podezření, že pan Saber (Bill Nighy) neprodává jen obyčejné kávovary, ale naprogramované elektrospotřebiče, které se v ten správný okamžik začnou bouřit proti lidstvu.

Chvíli se budete chytat, ale pak to má spád
Ze začátku vám možná bude trvat, než se do děje vžijete. Jenže příběh brzy nabere tempo a před diváky se začne odvíjet spousta dějových odboček a překvapivých momentů. A když  potom „zlý“ krtek začne mluvit o tom, že musí pomstít svůj druh, odjakživa vyhlazovaný lidmi, nelze než mu dát za pravdu. Pološílený beznadějí i mocí sedá za volant obřího stroje, aby dokonal dílo zkázy, jenže nebyl by to klasický americký animovaný film, aby vše nedopadlo jinak (dobře, nebo špatně? – to si domyslete sami).

Podívejte se na trailer filmu

http://www.youtube.com/watch?v=v1-cK5P4EDE

Film má svižné tempo, občas humor a vizuální efekty
Snímek má překvapivě působivou výtvarnou stránku; například vzpoura elektrických spotřebičů vypadá monstrózně a nespadne do nechtěné komiky. Akční stránka vůbec je tu provedená zručně a střídmě. K dobru tvůrců filmu G-Force lze přičíst, že se neopájí samoúčelnou akcí, jak to bývá u animovaných snímků občas zvykem. A co překvapilo úplně nejvíc: hlavní zvířecí hrdinové postrádají nepříjemnost a do karikatury vyhnanou mimiku klasických disneyovských 3D postaviček.

Tvůrci si samozřejmě neodpustili „povinnou“ dávku patosu. Scéna, kdy hrdinové klesají na mysli, ale jeden z nich je povzbudí slovy „vy jste výjimeční, jste nejlepší“ a přidá několik frází o tom, že si musí věřit a že to dokáží (rozuměj zachránit svět), tu samo sebou nemůže chybět. Pokud ji s přimhouřeným okem překousnete, můžete se bavit svižným tempem, občasným humorem a vizuálními efekty. A to nejspíš pro animovaný film tohoto typu stačí.

Poslechněte si Flo Ridu a píseň Jump pro film G-Force

G-Force
USA, 2009, český dabing, 89 minut
Režie: Hoyt H. Yeatman Jr.
Kamera: Bojan Bazelli
Výtvarnice: Deborah Evans
Hudba: Trevor Rabin
Hrají: Bill Nighy, Will Arnett, Zach Galifianikis, Kelli  Garnerová, Tyler Patrick Jones
Premiéra v ČR: 17. září 2009