Zvuk jako zrcadlo duše. To je málo známý Mythematica

Marek-Bartos

Ne že by Daniela Špačka, alias Mythematicu, před tímto koncertem nikdo neznal. U příznivců multimediálního umění se zapsal jako originální hudební a výtvarný tvůrce. Ovšem nikdy se o něm nepsalo a nemluvilo tolik, jako před včerejším slavnostním křtem debutového stejnojmenného alba v Paláci Akropolis. Po jeho vystoupení je jasná jedna věc: o tomto projektu by se mělo mluvit zas a znovu.

Před Mythematicou zahráli nepočetnému publiku svůj set umělecky spříznění skladatelé Matouš Godík(Zka4t)Tomášem Dvořákem (Floex). Jejich povznášející ambient doprovázely na plátně art brutové kresbičky jisté islandské výtvarnice. Akropole v tu chvíli rozjímala, ovšem ze všeho nejvíce tlachala… Schylovalo se tak trochu k ignorantskému večeru, ale nakonec se i této dvojce dostalo celkem hlasitého potlesku. Lidé začali vnímat pozdě, ale přece. Podobných umělců jako Mythematica je totiž v našich krajích asi jako toho šafránu. Propojit zvuk s obrazem se tu pokouší jen hrstka odvážlivců, přitom se jedná o relativně nový a fascinující tvůrčí prostor.

Osobitá, originální, těžko zařaditelná hudba
Daniel Špaček
před zahájením produkce tak trošku plaše osazenstvu oznámil, že avizovaný host, kytarista a zpěvák kapely –123min Zdeněk Bína, bohužel leží v nemocnici, takže se budou muset obejít bez něho. Na to si bez dalších průtahů stoupl k laptopu a spolu s vizualistou Milanem Malíkem 000333 roztočil svůj set. Muzika to byla o poznání dynamičtější, i když se místy nevyhnul nerytmickému ambientu. Sám svůj styl označuje jako psychadelické downtempo. Jinými slovy: těžko uchopitelná kategorie. Na jeho hudbě je něco surrealistického a nadpozemského, ovšem lze tam najít i vlivy etna a rychlejší elektroniky. Ale co je nejdůležitější, zvuk je osobitý a originální, ještě k tomu podpořený fantaskní změtí obrazů na plátně.

Poslechněte si Mythematicu

Odraz představ a vizí Daniel Špačka
Publikum, jehož první tři řady se usadily na zem jako při nějaké čajové seanci, se rozhýbalo až v druhé polovině koncertu. To se k mikrofonu postavila výborná zpěvačka Lindee. Tempo se zrychlilo a přibyly beaty. Nejednou se vám do hlavy vkrádala analogie s legendární Breakbeat Erou, či dokonce japonským skladatelem abstraktního hip hopu Dj Krushem. Přesto se Mythematicovo pojetí od obou zmíněných projektů dost liší – Mythematica je přeci odrazem představ a vizí Daniela Špačka. Jeho hudba je zkrátka stejně jedinečná jako duše každého člověka.

Poslechněte si Breakbeat Eru

http://www.youtube.com/watch?v=lTLTWpJ8_98

Mythematica: křest alba Mythematica
4. května 2009, Palác Akropolis, Praha