Harry Potter a Relikvie smrti: Popadněte dech a těšte se na příští rok!


Představte si, že pečete koláč. Vlastně ne, jsme ve světě kouzelníků a čarodějek, takže mícháte nejsložitější lektvar. Seženete všechny ingredience, nasypete je do kotle a potom… půl roku čekáte na výsledek. Zrovna tak se můžete cítit po zhlédnutí filmu Harry Potter a Relikvie smrti – část 1. Navnadí vás, napne a v jednom z dějových zvratů skončí.

V očekávaném sedmém díle, který završuje celou potterovskou ságu, se schyluje k finálnímu střetu Dobra a Zla a odhalení pravých charakterů hlavních postav. Než však k onomu střetu dojde, musí Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) a Hermiona (Emma Wattson) při putování po nehostinných končinách i místech ověnčených vzpomínkami najít a zničit viteály – kusy Voldemortovy duše. A hlavně se nenechat lapit Smrtijedí Voldemortovou elitní jednotkou.

Pryč jsou pohádkové první díly
Relikvie smrti je zatím nejdospělejší Harry Potter (kdeže první pohádkové díly jsou!), a nejde jen o fyzickou stránku ústředních hrdinů. Režisér David Yates z prvního dílu závěrečné části vytěžil působivé drama a řadu scén se mu podařilo citově podbarvit, aniž by snímek sklouznul do přepjatého patosu. Z vážnějších momentů stojí za zmínku návštěva hřbitova v Godrickově dole nebo Hermionino kouzlo zapomnění, aplikované na vlastní rodiče.

Podívejte se na ukázky z Relikvie smrti

Motiv smrti se v Relikvii zjevuje hned několikrát. Jedna z jejich impozantních podob se ukazuje v animované pasáži „příběhu tří bratří“, kde se divák dozví o původu a důležitosti tří relikvií, jež nositeli zajistí vládu nad samotnou Smrtí.
Animované a vizuální scény tu vůbec patří k tomu lepšímu, třeba sekvence zasedání Smrtijedů v čele s „Vy víte Kým“, ze které čpí led a strnulost až do posledních řad v kině. Až na postavu Bellatrix, která svůj temperament, jenž krotí jen tak tak, dokáže v patřičných momentech velmi dobře projevit – například když s gustem mučí Hermionu. Film dostává body i za efekty; většina scén se sice odehrává ve dne, ale pod potemnělou oblohou. Dobře fungují i přízraky zlých mocností, křehká laň, utkaná ze světla, nebo 3D modelovaný skřítek Dobby, dojemná to spřízněná duše hlavního hrdiny.

pollPocit tísně ale přiživují i další výrazné motivy, čistka mezi kouzelníky a oddělování „čisté kouzelnické krve“ od té poskvrněné, mudlovské. Ne nadarmo se tohoto úkolu ujímá právě náměstkyně Ministerstva kouzel slečna Umbridge (Imelda Stauton), která působí jako ženská obdoba Hitlerových pomahačů. Jen uniformu vystřídal růžový kostýmek s mašlí.
Vážná nota ale rozhodně nezabírá místo vtipu. Fakt, že ústřední trojice se musí ještě těsněji semknout, i když je jedna z hádek na čas rozdělí (inu, nejspíš ponorková nemoc), dává potterovskému pokračování prostor pro interní humor. A nejen pro něj, ale i pro komornější a civilnější projev hrdinů, takže na diváka v řadě scén mluví obyčejní puberťáci a ne prkenné kouzelnické loutky.

Na mudlovských serverech už se vesele diskutuje o závěru celé knižní série a nadšení fanoušků by nějaká záporná kritika jen těžko odradila. Takže až se vrátíte z kina, popadněte dech a těšte se na velké finále v červenci příštího roku.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 1
Dobrodružný / drama / rodinný / fantasy 
Velká Británie / USA, 2010, 146 min
Režie: David Yates
Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman
Premiéra v ČR: 18. listopadu 2010