Kam vyrazit na vánoční trhy do zahraničí?

Eva Vogelová

U nás v mnoha městech máme pěkné vánoční trhy, ale proč se nepodívat, jak vypadají v zahraničí? Německo, Rakousko či Maďarsko nabízí skvělou podívanou. Zjistíte, co zahraniční sousedi v době adventu jedí a jaké ozdoby si věsí na stromeček. Můžete ochutnat tamní svařená vína, která vás svojí chutí třeba překvapí. Neotálejte a vyrazte okusit vánoční atmosféru v cizině!

  • Drážďany. Na vánočních trzích v Drážďanech můžete ochutnat tamní adventní pečivo nazývané štrýcl. Podle něj je pojmenovaný nejstarší vánoční trh v Německu. Jmenuje se Striezelmarkt. Město však nenabízí jen toto místo, ale můžete v něm najít několik dalších vánočních trhů. V Drážďanech se dá poměrně snadno nasát vánoční atmosféra. Nazdobený strom vás uchvátí a kvalitní svařák zahřeje.
  • Salzburg. Nejlepší trhy v Salzburgu jsou na Weihnchtsmarktu před biskupskou rezidencí a na Domplatz. Nejenže si tam můžete koupit dobroty a drobné dárky pro své blízké, ale chodí tam i čerti, kterých se bojí i dospělí. Uslyšíte hlasité řinčení řetězů a uvidíte skvěle propracované masky čertů. Lepší atmosféru byste si na vánočních trzích ani nemohli přát.
  • Budapešť. Nejlepší trhy v Budapešti se nacházejí na náměstí Vörösmart. Tam se nudit určitě nebudete, protože uslyšíte živou hudbu a uvidíte, jak se tančí různé lidové tance. Nejlepší na tomto místě je, že se tam nachází i kluziště a není malé. Můžete se klouzat i jako dospělák. Budete se skvěle bavit. Představte si, jaká to musí být nádhera opít se svařáky a během tohoto veselého stavu se ještě klouzat. Nezapomeňte si projít romantickou ulici Vaci, která vede k trhům. Doporučujeme vám dát si pečené kaštany, protože v Budapešti je mají výborné. Neváhejte a vyrazte s kamarády do Budapešti na trhy. Všichni se skvěle pobavíte.
  • Bratislava. Hlavní město Slovenska vás také okouzlí. Trhy jsou umístěny na Hlavním a Františkánském náměstí. Prodávají se tam různé věci. Výrobky z včelího vosku, sýry, vánoční ozdoby a teplé šály, rukavice či bačkory. Pokud se do Bratislavy zajedete kouknout, rozhodně byste měli ochutnat tamní bramborové palačinky. Bez těch rozhodně neodjíždějte. Svařené víno tu také nemají špatné.
  • Norimberk. Máte rádi čerstvé perníčky? Pak zamiřte do Norimberku. Můžete si vybrat i z dalších dobrot. Ochutnejte ještě klobásky. K dispozici vám budou i ukázky různých netradičních řemesel. Pokud už bude mít velkých davů lidí dost, navštivte Radniční náměstí. Nebývá přehnaně vánočně vyzdobené a pohybuje se tam méně lidí a za zhlednutí určitě stojí.
  • Vídeň. Pravděpodobně nejlepší vánoční trhy najdete v hlavním městě Rakouska. Nachází se tam toho opravdu velká spousta. Na náměstí Freyung můžete vidět ukázky uměleckých řemesel. Na náměstí Karlsplazt budete nadšení z ohňové show. Ve Vídni si zábavu užívají nejen dospělí, ale i děti. Pro ně je nachystána spousta atrakcí. Nejlepší vánoční trh nacházející v hlavním městě Rakouska se koná na náměstí Rathausplatz. Stojí tam obvykle kolem sto padesáti stánků. Stejně jako u nás se tam prodávají svařáky a další teplé nápoje, ozdoby na vánoční strom nebo různé jídlo. Dále jsou tam ještě vánoční trhy pod zámkem Schönbrunn. Pokud budete chtít, můžete navštívit i ten. Vídeň vás před Vánoci rozhodně nezklame, má své osobité kouzlo.