2 čeští herci a 1 slovenský, kteří se ukázali na zahraničních plátnech. Kdo z nich si zahrál v seriálu Hra o trůny?

Redakce

Někteří čeští i slovenští herci dokázali díky svým schopnostem prorazit i v zahraničí. Jeden z nich se dokonce vyskytl v aktuálně divácky nejoblíbenějším seriálu Hra o trůny. Zjistěte, o koho se jedná.

Karel Roden (55)

Roden se narodil v Českých Budějovicích do herecké rodiny. Studoval na DAMU společně s Evou Holubovou, Vilmou Cibulkovou nebo Ivanou Chýlkovou. Po studiu začínal v různých divadlech – Divadlo Na Zábradlí nebo Národní divadlo. Poté si zahrál v několika českých filmech, které ho u nás proslavily, což byly Jak básníci přicházejí o iluze (1984) nebo Copak je to za vojáka… (1987).  

Po devadesátém roce odjel do Velké Británie, kde navštěvoval herecké kurzy. Toužil také po zdokonalení anglického jazyka. V zahraničí sice trpěl hmotnou nouzí, ale vyplatilo se mu to, protože si tam našel cestu ke své první zahraniční roli ve snímku 15 minut (2001), kde si zahrál po boku herce Roberta De Niro. Rodenovo vystupování v zahraničí pokračovalo filmy Blade 2 (2002), Neprůstřelný mnich (2003), Hellboy (2004), Sirotek (2009) a další. Roden ztvárnil několik významných rolí, které se mu opravdu povedly i v českých filmech, těmi jsou Hlídač č. 47 (2008), Alois Nebel (2011), Lidice (2011) nebo Masaryk (2016).

Aňa Geislerová (41)

Aňa se narodila v Praze otci japanologovi a matce výtvarnici. Herečka má dvě sestry, Lenku a Ester. Nejslavnější Aňa se dostala na Pražskou konzervatoř, kterou nedokončila. Svoje štěstí zkoušela v modelingu, kde jí to však moc nevyšlo. Začátky nikdy nebývají růžové. Aňa měla ale nakonec štěstí a během dospívání dostala svoji první roli ve snímku Pějme píseň dohola (1990). Do filmového světa ji vynesla role Requiem pro panenku (1991). Poté už její herecká kariéra stoupala poměrně rychle. Excelovala v českých snímcích, například v Návratu Idiota (1999), Kuřeti Melancholik (1999), Želarech (2003), Krásce v nesnázích (2006), Nevinnosti (2011) nebo Polednici (2016).

Během svého života si zahrála několik vedlejších rolí v zahraničí. Vybírala si ji zejména německá produkce. Velký úspěch pro ni byla role ve snímku Antropoid (2016) po boku britského herce Jamieho Dornana. Ten si získal obdiv zejména u žen poté, co si zahrál ve snímku Padesát odstínů šedi (2015).

Vladimir Furdík (47)

Vladimír se narodil na Slovensku. Tam ani u nás se jako herec neprosadil. Ve svých dvaceti letech se vydal do zahraničí a uspěl hlavně v Hollywoodu. Pracuje tam hlavně jako kaskadér, hraje za herce obtížné scény. Bravurně zvládá šerm, jízdu na koni a pády. Zahrál si ve snímcích Dračí srdce 2 (2000), Eragon (2006), Princ z Persie: Písky času (2010), Sherlock Holmes: Hra stínů (2011), Skyfall (2012) a dokonce uspěl i v konkurzu na roli v seriálu Hra o trůny.

Začínal v něm jako kaskadér, který za herce odváděl těžké kousky. Bojoval třeba jako sir Arthur Dayne za herce Luka Robertse po boku mladého Neda Starka. To ale není vše. Sám si i zahrál v 6. sérii Nočního krále. Před ním zápornou postavu ztvárnil Richard Brake.

10 otázek, kterými pravého Potterovce zabavíte klidně i na několik hodin

10 filmových mouder o lásce, která jsou totální blbost

Témata: