5 nejikoničtějších filmových padouchů: Nepodceňujme ničemy z dětství

Redakce

Záporáků existuje velká spousta. I když někteří z nich nemají k dobru ani krůček, nestali se ikonou zla. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější a zároveň nejnenáviděnější padouchy z filmového světa!

  1. Scar

Ačkoliv by mnozí nesouhlasili, Scar má své místo na žebříčku zaslouženě. Proč? Mnoho dětí znalo padoucha v té roztomilé nemotorné podobě, poté si ale zapnuly Lvího krále a tak trochu dospěly. Není divu. Bratr zabije otce hlavní postavy, ani se nám to pomalu nerozjede. Za skvělou zápletku může Shakespeare. Tvůrci Lvího krále se nechali inspirovat Hamletem a přenesli do dětského světa něco, na co nejsou připravení pomalu ani dospělí.

  1. Sauron

Když se řekne zlo, zakřičte Sauron! Ačkoliv padouch vystupuje pouze jako metafyzická entita, jeho přítomnost protkává celou Středozem v Pánu prstenů. Moc Oka má takovou sílu, že dokáže postupně své oběti přihánět k šílenství a zavázat si je k službám. O masakrování nevinných vesničanů není potřeba ani hovořit.

  1. Hannibal Lecter

Jen vyslovíte Hannibal, naskočí vám husí kůže. Jen málokterá postava dokáže vyvolat tak nepříjemné nepopsatelné pocity. Sériový vrah s elegancí a vytříbeným jazýčkem… Popravdě v jeho kuchyni se s jazyky zacházelo častěji a to nešlo o trénink líbání… Hannibal uvedl v trend hororové téma kanibalismu, za to si zaslouží místo v našem žebříčku.

  1. Joker

Nebudeme teď mluvit konkrétně o ztvárnění postavy Heathem Ledgerem, ale o všech v jednom. Joker působí jako dokonalý protiklad Batmanovi. Naprostý opak dobra, chaos a zlo. Bílá kůže, široký úsměv a nevyzpytatelnost. Tento mix vlastností vytváří dokonalého zloducha. Kdybychom měli mluvit o králi záporáků filmů inspirovaných komiksy, Joker by si odnášel trofej.

  1. Darth Vader

Zkuste si vzpomenout na své první zhlédnutí IV. Epizody Star Wars. Musíte dát za pravdu, že hned v první sekundě záběru na postavu v černém obleku jste měli jasno. Darth Vader nemusel ani promluvit, vlastně jste pořádně neznali ani jeho jméno. Vše bylo navrženo tak, abychom ihned cítili zlo, které jím prostupuje. Ačkoliv se stihl před svou smrtí vykoupit, nic to nezměnilo. V jeho jménu se šíří zlo v rukou Kylo Rena v nejnovějším dílu ságy Hvězdných válek.

 

Očekávané horory v roce 2016: Husí kůže vás nemine!

VIDEO: Co dělá Kevin ze Sám doma v dospělosti? Stále loví padouchy