5 nejlepších songů Amy Winehouse. Zpěvačka by se dožila 33 let

Redakce

Jasně, mnozí říkali, že smrt Amy Winehouse se tak nějak dala čekat. Mnozí říkali, vzhledem k tomu, jaký život ikonická zpěvačka vedla, že nějaká nehezká smrt prostě musela dříve nebo později přijít. Ale když to přišlo, tak byli stejně všichni v šoku a byla to obrovská rána pro celý hudební svět. 14. září by Amy oslavila Kristova léta. A tak si na soulovou legendu zavzpomínáme v dnešním článku.

Valerie. Když pracoval producent Mark Ronson na svém druhém album Version, hledal pro tracklist nějaké hezké, moderní písně, aby je mohl předělat do soulového zvuku. Kdo mohl tušit, že s nejlepším nápadem přijde jeho kámoška Winehouse. Právě ta ho totiž upozornila na vcelku nenápadnou, trochu těžkopádnou píseň od The Zutons se jménem Valerie. Při srování obou verzi vychází hodně najevo, jak skvěle dokázal Ronson z písně vytěžit a jaké koření tomu dodala jedinečná Amy. Jsou písně, u kterých prostě cítíte, že nikdo jiný by to lépe nezazpíval.

Love Is A Losing Game. Tahle neskutečně emotivní a citlivá záležitost byla tím posledním, co vyšlo ještě za zpěvaččina života. Při jejím poslechu se snad nemůžete ubránit pocitu, že posloucháte nějaký kousek ze 60. let, až tak neuvěřitelně šikovně se zpěvaččce a kapele podařilo předat atmosféru let minulých. A samozřejmě se jí podařilo přenést do skladby svou duši, která byla po šarvátkách s jejím partnerem Blakem Fielder-Civilem hodně pošramocená. Prostě dokonalý break-up song. Pro zajímavost vám doporučujeme si najít Princův cover na tuto píseň. Což už je samo o sobě důkaz , jak je Love Is A Losing Game kvalitní, protože Prince si nepůjčoval jen tak něco.

Back To Black. Upřímná až do morku kostí. To byla parketa Amy Winehouse a to jí kromě neopakovatelného hlasového projevu pomohlo i v její krátké, ale oslnivé kariéře, protože takové texty, jaké psala ona, ty už se dneska jen tak nepíší. Vážně. Winehouse si nedělá servítky a popisuje svůj nešťastný vztah přesně tak, jak jí jazyk (respektive ruka) narostl. Ona se prostě nad ničím nikdy nezamýšlela a prostě to napsala a bylo to. Když Amy zesnula, Mark Ronson se nostalgicky rozvyprávěl, jak zahrál zpěvačce jen pár úvodních akordů a ona odešla a za hodinu se vrátila s hotovou písní.

Rehab. Už je to deset let, co tenhle singl vyšel. A stejně jak byli kritici ze songu nadšení v roce 2006, nepřestávají ho další generace opěvovat ani teď. Je to takříkajíc jeden z těch případů „věčných songů“, které asi nikdy nevyjdou z módy, nikdy nebudou znít zastarale a budou inspirovat ostatní po dlouhá léta. A to nemluvíme ani o tématu závilosti a léčení, které Amy – jako obvykle s vtipem a brutální upřímností – v písni rozvíjí. Song se jí psal velice snadno, protože byla vlastně docela naštvaná. Do léčebny totiž nechtěla jít dobrovolně – posílal ji tam její management. Nakonec tam hudebnice přece jen skončila, ale to už je vedlejší.

You Know I’m No Good. Amy Winehouse měla fakt kliku. Zaprvé byla vynikající textařkou, takže u jejích textů jste nemohli jen tak sedět a poslouchat je, museli jste se chtě nechtě smát, plakat nebo obojí zároveň (a pak vás možná i napadla šílená myšlenka si nechat kus trefného textu vytetovat na záda). A zadruhé měla velké štěstí na spolupracovníky (hlavně v pozdějším období své kariéry), kteří dokázali dát jejím textům ten pravý feeling. I to je případ You Know I’m No Good, ve kterém je znovu patrná ona nadčasovost, která byla pro hudebnici typická, a to musíme brát v potaz fakt, že její pop-soul-jazz je velice vymezený žánr, který není samozřejmě mainstreamový. Možná v tom tkví největší zásluha Amy Winehouse. Přivedla k trubkám lidi, kteří jinak jazzem a podobnými směry celý život opovrhovali (a možná je ani nikdy pořádně neslyšeli). A za to patří Amy velký dík.

5 nejlepších falzetů aneb když chlapi zpívají zatraceně vysoko

5 nejsmutnějších klipů aneb z toho se rozbrečíte