5 situací na horách, do kterých si rozhodně nechcete dostat

Redakce

Hory už nejsou doménou pouze zkušených horalů a bez zkušeností se vám snadno přihodí, že se dostanete do nezáviděníhodné situace. Jak z ní vybruslit živí a pokud možno i zdraví?

1. Začíná se stmívat a vy se nestíháte vrátit na chatu.

Typická začátečnická chyba bývá důsledkem přecenění vlastních schopností. Prostě jste si mysleli, že budete rychlejší. Anebo jste si jenom ráno přispali a na túru vyrazili pozdě. Na horách se ovšem stmívá rychle a tma je raz dva.

Řešení:

Pokud se nacházíte ve schůdném terénu a máte čelní svítilny nebo aspoň chytrý telefon se svítilnou, dokážete se dostat zpět vlastními silami. V případě, že se nacházíte v exponovaném terénu, přivolejte na pomoc Horskou službu. Jestli máte obzvlášť smůlu, tma vás zastihne na místě bez signálu a vy budete muset nouzově bivakovat, najděte si místo chráněné před větrem a vyčkejte rána. Byli jste při odchodu z chaty poctiví a zapsali jste svou túru s předpokládaným návratem do horské knihy? Chatař vás brzy začne pohřešovat a sám zavolá záchranáře.

2. Jste na hřebeni, když zaslechnete blížící se bouřku.

V létě se na horách blýská každou chvíli a bouřky navíc přicházejí nečekaně rychle. Proto byste před odchodem na túru měli vždy zkontrolovat aktuální meteorologickou předpověď pro danou oblast.

Řešení:

Pokud nestihnete sestoupit a bouřka vás zastihne na exponovaném místě, snažte se ho co nejrychleji opustit. Jestliže se chcete schovat pod skalnatým převisem nebo v jeskyni, nedotýkejte se jejich stěn a odložte všechny kovové předměty, které u sebe máte aspoň do vzdálenosti 40 m od úkrytu. I během letní bouřky můžete prochladnout, proto se skrčte, abyste co nejvíce omezili únik tělesného tepla.

3. V zimě se vydáte na túru a utrhnete lavinu.

Hory umí být zrádné v létě a v zimě to platí dvojnásob. V lavině zahyne 8 lidí ze 100. V první řadě proto před túrou vždy zkontrolujte aktuální stupeň lavinového nebezpečí a při nepříznivé situaci výšlap raději přesuňte na jiný den.

Řešení:

Záleží na tom, jestli jste zůstali mimo lavinu nebo vás strhla s sebou. Pokud jste ji jenom uvolnili a lavina nikoho nezasáhla, měli jste z pekla štěstí. Jakmile se dostanete do laviny, moc možností vám nezbývá. Snažte se co nejvíc skrčit, rukama si chránit hlavu a prostě přežít. Jakmile začne lavina zpomalovat, snažte si vytvořit před ústy a nosem vzduchovou bublinu, abyste vydrželi, než vás vyhrabou. Pro tyto případy je velice vhodné mít s sebou lavinový set, lavinový batoh a za sebou mít absolvovaný lavinový kurz. Vaše šance na přežití se zvýší o desítky procent.

4. Přecenili jste své síly

Široko daleko ani živáčka a vy zjistíte, že jste plánování túry přepískli a jste na pokraji vyčerpání. Před túrou vždy prostudujte pečlivě mapu, přepočítejte si vzdálenost, kterou chcete ujít, a výškové metry, které při tom budete muset překonat. Zabalte si s sebou také dostatek jídla a především pití.

Řešení:

Na chvíli si sedněte, najezte se a napijte a zvažte další postup. Máte na to, abyste bezpečně došli do cíle nebo se aspoň vrátili? Pokud sotva pletete nohama, je rozumnější zůstat na místě a zavolat si na pomoc Horskou službu. Z únavy a nepozornosti se totiž na horách přihodí nejvíc zranění. Pokud se nacházíte na místě bez mobilního signálu, nezbývá než najít místo, kde signál je, nebo nouzově bivakovat jako v prvním případě a čekat, až zavolá záchranáře chatař (viz opět první situace) a ti vás najdou.

5. Prostě jste se ztratili.

A nemáte nejmenší tušení, kde jste a kam máte jít. Hlavně nepanikařte a nepobíhejte zmateně sem a tam.

Řešení:

Pokuste se uklidnit a uvažovat s čistou hlavou. Pokud máte mobilní signál, můžete si zavolat záchranáře z Horské služby, ale ani tak nemáte vyhráno. Jestliže netušíte, kde jste, budou muset prohledávat velkou oblast, než vás najdou. V horách hledejte na rozcestnících tzv. traumatologické body, které vypadají jako turistické směrovky, ale jsou označeny unikátními kódy, díky kterým vás záchranáři rychle lokalizují. Před túrou také vždy někomu řekněte, kam jdete a kdy se plánujete vrátit. V ideálním případě se zapište do horské knihy na chatě. Jakmile se nevrátíte ve stanoveném termínu, chatař zavolá záchranáře sám.

Nepodceňujte hory. Vybírejte túry úměrné svým schopnostem a nikdy na ně nevyrážejte sami. Vždy také oznamte na chatě nebo někomu z kamarádů, kam se chystáte a kdy se hodláte vrátit. Pamatujte před odjezdem na hory také na to, že případný zásah Horské služby není levná záležitost. Nejen proto si vždy, pokud cestujete do zahraničí, sjednejte cestovní pojištění. Myslete na to, že pokud se budete pohybovat ve vysokých nadmořských výškách, bude třeba sjednat si cestovní pojištění pro rizikové sporty.

GALERIE: Gandalf zpátky ve Středozemi! Muž v kostýmu prošel kouzelnou krajinu LOTRa

7 tipů pro každého cestovatele