5 slavných filmových scén, při kterých herci málem umřeli

Redakce

Být slavným hercem nebo herečkou, to není jen šampaňské, večírky, filmové ceny a nadupané konto. Je to taky pořádně náročný job. Krom toho, že je příprava na některé role náročná fyzicky i psychicky, herci při natáčení doslova nasazují krky! Při natáčení jsou totiž obklopeni dráty s vysokým napětím, konstrukcemi pro speciální efekty, natáčejí ve výškách, poblíž ohně a výbušnin, nebezpečných zvířat, zkrátka na místech, kde se nechcete ocitnout. Někteří z nich navíc nechtějí zastoupení dubléry a kaskadéry, ať už je to z profesní cti, nebo touhy po adrenalinu. Kteří herci při natáčení málem přišli o život?

  1. Meryl Streep: Divoká řeka (1994)

I když si tuto herečku spojujeme s jiným typem rolí než v akčních filmech, přesto měla při natáčení na kahánku. Divoká řeka vypráví příběh manželů, kteří jsou únosci donuceni sjet divokou řeku na raftu.

Po 18hodinovém vyčerpávajícím natáčení raftových scén už Meryl skoro neviděla únavou a těšila se jen na to, jak si v hotelové posteli trochu odpočine. Ale režisér Curtis Hanson zavelel sjet ještě jednu scénu v raftu. Meryl protestovala, že už nemůže, nicméně perfekcionista Hanson si nedal říct. Meryl vypadla z raftu do ledové vody a zachránila ji jen její záchranná vesta a kolega Kevin Bacon, který ji z vody vytáhl.

A nebyla by to elegantní Meryl, aby situaci nezvládla s grácií. V klidu prý vystoupila z raftu, přišla k režisérovi a jemným hlasem mu řekla, “Až příště řeknu, že už něco nezvládnu, asi bys mi měl věřit, nemyslíš?”

  1. Halle Berry: Dnes neumírej (2002)

Dvacátá bondovka začíná nebezpečným výsadkem agenta 007 v Severní Koreji. Ve skutečnosti to ale byla Bond Girl, kdo měl při natáčení namále. A byla to docela bizarní událost.

Při natáčení erotické scény, kdy Halle ukrojí kousek fíku, vloží si ho do pusy, a během vášnivého polibku se o něj s Bondem podělí, jí kousek ovoce zaskočil a herečka se začala dusit. Na scéně bylo tou dobou přítmí, takže nikdo nezaregistroval, co se děje, až na jediného muže. A jeho jméno je Brosnan. Pierce Brosnan. Bez zaváhání provedl Heimlichův hmat a zachránil tak pohlednou kolegyni i film samotný.

Nezbývá než dodat, že tato událost je zcela pochopitelná, protože komu by z polibku s Jamesem Bondem v podání Pierce Brosnana nezaskočilo?!

  1. Gunnar Hanson: Texaský masakr motorovou pilou (1974)

Pravděpodobně se vám vybavil remake z roku 2003, ten ale ani náhodou nedosáhl kvalitou a atmosférou na obskurní originál ze 70. let. Film vypráví příběh party teenagerů, kteří v Texasu pátrají po pachatelích zohavujících mrtvoly, a sami jim padnou do spárů. Tehdejší rozpočet filmu byl 300 tisíc dolarů, takže si umíte představit, jak nízkorozpočtové natáčení asi vypadalo.

Povídá se, že úvodní scéna, kde se jedna z postav pořeže žiletkou, je reálná, včetně veškeré krve, ale to není to nejhorší. Tím je fakt, že během celého natáčení filmaři používali skutečnou a běžící motorovou pilu – ve všech scénách! Ano, i v té, kde má herec zakrytý obličej maskou, takže nic nevidí, a šermuje zubatým ostřím přímo před tváří hlavní herečky.

Skutečný masakr ale skoro nastal na konci natáčení. Hansen, který hraje vraždícího kanibala, uklouzl v blátě a pila vylétla vysoko k nebi. Hansen spadl na zem a stále běžící motorovka o chvíli později dopadla jen malý kousek od jeho hlavy. No, když chcete natočit hororovou klasiku, je třeba tomu něco obětovat…

  1. Sylvester Stallone: Rocky IV (1985)

Pravděpodobně nejlepší díl ze série o Rockym popírá tvrzení o tom, že žádné pokračování není lepší než první díl. I když ho vidíte už podvacáté, stejně v jednu chvíli máte pocit, že Rocky nad ruskou mlátičkou Ivanem Dragem prostě nemůže vyhrát. A my víme proč.

Po několika natočených scénách, kde se rány v ringu jen předstíraly, Stallone usoudil, že vypadají příšerně falešně. Domluvil se se spoluhercem Dolphem Lundgrenem, že v zájmu umění nebudou nic předstírat a budou se řezat doopravdy, aby dosáhli autenticity skutečného souboje.

Při poslední scéně, kdy Drago Rockyho knock-outuje, řekl Sly Dolphovi, ať ho prostě praští tak silně, jak dokáže. A Dolph poslechl, dobře mířenou ranou zastavil Stalloneho srdce a poslal ho tak přímo na JIPku na celých 8 dní. Naštěstí se Sylvester zase dal do kupy a tak můžeme tuhle legendární scénu sledovat bez hořké pachuti smrti.

  1. Daniel Radcliffe: Harry Potter a Relikvie smrti (2011)

Převést na filmové plátno příběh z kouzelnického světa nebylo nic jednoduchého. I když zpětně herci na natáčení vzpomínají s vděkem, byly to dlouhé a náročné hodiny a představitel hlavního hrdiny byl během celého natáčení pod pořádným psychickým tlakem.

Při jedné scéně unikl o vlásek tragédii. Jeho dvojník ale takové štěstí neměl. David Holmes ho zastupoval při natáčení nebezpečných scén už od třetího dílu série a vždycky bez problému. Během natáčení finální scény celé série, kdy Harry létá na svém koštěti, Holmes proletěl před zeleným plátnem připevněný na bezpečnostních lanech. Jedno z lan prasklo a kaskadér v plné rychlosti narazil obličejem do zdi. Neztratil vědomí, ale došlo k porušení míchy a Holmes zůstal permanentně ochrnutý na spodní část těla.

Radcliffe byl zničený a věnoval svému kolegovi a příteli mnoho psychické i finanční podpory. Dnes má Holmes s přáteli svou produkční společnost a věnuje se závodům ve speciálních motokárách.

Tak jde čas s dětmi Harryho Pottera: Jak dnes vypadají Albus Severus Potter nebo Rose Weasley?

Zakázaný les v Londýně: Vžijte se do role Harryho, Rona, Draka, Hermiony a dalších