Colours of Ostrava: Déšť a husí kůže při The Cranberries

Jiri-Vanek

Třetí den hudebního festivalu Colours of Ostrava začal stejně jako ty dva předchozí - úmorným vedrem. V podvečer ovšem zkropila areál prudká bouře a v noci pršelo znovu. Sobotní headliner, irská skupina The Cranberries, naštěstí zahrála v pauze mezi přeháňkami, a už od začátku vystoupení měla pod pódiem slušný kotel.

Festival v Ostravě je vždycky dobrodružství – těch opravdu známých jmen bývá v programu pomálu a člověk musí hledat a přecházet mezi scénami, než najde hudbu svému srdci blízkou.
Sobotní odpoledne byl jedno z těch přecházecích – jazzman Laco Déczi vystoupil na uzavřené scéně, kterou diváci nacpali k prasknutí.
Marek Ztracený
zaujal maximálně tím, jak strašně zazpíval Trezor od Karla Gotta, Mokoomba ze Zimbabwe byl vcelku sterilní pop, jen trochu ozvláštněný africkou rytmikou, a nezaujali ani A Hawk and a Hacksaw. Ti lákali na jméno bubeníka Jeremy Barnese, jenž hrával s Neutral Milk Hotel a Bright Eyes – indie rock se ale nekonal, kapela předvedla jen tuctový klezmer. Jistotou pochopitelně bylo vystoupení MTO Universal se zpěváky Tomášem Hanákem a Františkem Skálou, víc než otevřená scéna jim ovšem sluší klub.

Koukněte na MTO Universal

Kolem sedmé navíc se navíc areálem přehnala nevídaná bouře s přívalovým deštěm, kvůli které museli organizátoři vypnout proud a malou část programu zrušit. Někdo na snahu nezmoknout rezignoval, většina diváků se ale shromáždila pod nejrůznějšími střechami a stříškami a během zhruba hodiny deště se lidé bavili po svém: ve stanu, kde jsem byl já, se zpívaly lidové i umělé písně. Asi nejzábavnější okamžik nastal při slovenské hymně, jejíž první dva verše plus mínus vystihovaly, co se nad Ostravou ten den dělo.

The Cranberries roztancovali dav
Pokud jste vyrůstali v devadesátých letech, patří irští poprockoví The Cranberries k těm kapelám, které jste nemohli ignorovat. Uječený hlas zpěvačky Dolores O’Riordan (tipnul bych, že se u ní učil zpívat Brian Molko z Placebo) můžete buď milovat, nebo nenávidět. Většina diváků zjevně zvolila to druhé, takže The Cranberries měli od začátku vystoupení pod pódiem slušný kotel, byť se začínalo spíš těmi pomalejšími a utahanějšími skladbami. Asi od půlky vstoupení ale začaly přicházet i odpíchnutější kousky, které roztancovaly skoro všechny.
Škoda jen neustálého, místy až trochu otravného vybízení publika ke zpěvu. Několikatisícový sbor v Zombie, jednom z největších hitů skupiny, ovšem naháněl husí kůži.

Zombie

Norští Jaga Jazzist jsou v Česku vcelku pravidelnými hosty a publikum je zná. Jejich mix jazzu, taneční hudby, popu či postrocku v zasněných, mnohovrstevnatých kompozicích tak spolehlivě diváky uhranu. Jenže do jejich vystoupení se vrátil hustý liják, který neustal do noci. Hudba se už ovšem nezastavila, slušný výkon předvedli třeba T.O.P. Dream Company, funky orchestr se zpěváky Vojtěchem Dykem a Ondřejem Rumlem.

Colours of Ostrava (den třetí)
17. července 2010, Ostrava