Archivní foto: Do kin míří film o skupině Lucie

Redakce

30 let spolu, 30 let bez sebe. Fenomenální skupina Lucie se poprvé představí i na plátnech kin v celovečerním filmu Lucie: Příběh jedný kapely.

Jak vznikaly jejich nejznámější hity? Co se dělo v zákulisí? Strhující příběh 30 let kapely Lucie vypráví dosud nezveřejněné záběry pořízené samotnými členy kapely a záznamy, o kterých si všichni mysleli, že už ani neexistují.

Otevřené zpovědi členů kapely nakreslí portrét čtyř výrazných osobností, které spolu leckdy nedokázaly sedět v jedné místnosti, přesto se potkávají na jednom jevišti. Příběh jedný kapely ukáže Lucii ve všech jejích náladách.

Robert Kodym: „Já bych to přirovnal k malířství. Je to jako kdyby všichni malovali do jednoho obrazu.“ „Ale do tvýho…“ dodává David Koller.

Lucie: Příběh jedný kapely je filmovou afterparty, která v kinech bezprostředně naváže na velké koncerty pořádané v červnu 2016 k 30. narozeninám skupiny. Během třiceti let se skupina Lucie stala možná legendou, ale určitě nejúspěšnější skupinou novodobé historie.

Drží ocenění pro skupinu dvacetiletí (1990 – 2010), interpreta dvacetiletí (1990 – 2010) a také pro album dvacetiletí za Černý kočky, mokrý žáby (1990 – 2010). Unikátní záběry a výpovědi ve filmu mapují dramatický život, který s takovým úspěchem souvisí. Od strmé cesty vzhůru, přes krize, skandály, přerušování činnosti, vylučování členů ze skupiny až po společný triumfální návrat na pódia.

BBC vysílá seriál plný prasečinek. Kouknete se na Versailles?

Filmy, které by měly mít premiéru letos v létě

Lucie: 30 let v dějinách

1986      26. dubna došlo k výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu, o dva dny později k prvnímu koncertu skupiny Lucie v klubu Na Proseku.

1988      Vyšlo první číslo samizdatových Lidových novin a první singl skupiny Lucie – Pár fíglů; druhou stranu písně, později vydané pod názvem Šrouby do hlavy, tvořila skladba To jsem já.

                Skupina Depeche Mode hrála ve vyprodané Sportovní hale, Lucie poprvé mimo Prahu – pro sedm diváků v Plzni.

1990      Prezident Václav Havel vyhlásil všeobecnou amnestii, na Strahově prvně koncertovali Rolling Stones a 15. října vyšel eponymní debut skupiny Lucie.

1992      Zanikla Česká a Slovenská Federativní republika i Lucie.

1993      Došlo k měnové odluce a obnovení kapely Lucie – jen P.B.CH. zůstal odloučen, na jeho místo nastoupil slovenský baskytarista Marek Minárik, placený českými penězi.

1994      Začala vysílat televize Nova a skupina Lucie vydala desku Černý kočky, mokrý Žáby, později označenou za album dvacetiletí.

1995      Skupina Lucie koncertuje na Strahově; zakapelu jim dělají Rolling Stones.

1998      Čeští hokejisté získávají zlaté medaile na olympijských hrách v Naganu, skupina Lucie zlatou desku za album Větší než malé množství lásky.

                ODS a ČSSD sepisují opoziční smlouvu, P.B.CH. se opět upisuje Lucii.

2002      Českou republiku zaplavila pětisetletá voda a album Lucie s názvem Dobrá kočzka, která nemlsá.

2003      Byl objeven první český dinosaurus, Václav Klaus zvolen prezidentem a Michal Dvořák vypovězen z kapely Lucie.

2005      Papež Jan Pavel II. opustil tento svět, David Koller v listopadu skupinu Lucie.

2011      19. března se v Paříži sešli Nicolas Sarkozy a Hillary Clintont, 23. února na cenách Anděl po šesti letech členové skupiny Lucie.

2014      Hudební scénu opustil Joe Cocker, Udo Jürgens, Petr Skoumal, Petr Hapka a Iveta Bartošová, velkým turné se na ní vrátila skupina Lucie.

2016      Pětadvacáté narozeniny slaví Radio 1, padesáté herec Jiří Langmajer, osmdesáté scenárista Zdeněk Svěrák a třicáté skupina Lucie.

                Leonardo DiCaprio konečně vstoupil mezi držitele Oscara, skupina Lucie na filmová plátna v celovečerním dokumentu Lucie: Příběh jedný kapely.  

Témata:, ,