Drumwave – prvotřídní bubenická show

Milan-Janecek

Včerejší koncert projektu Drumwave v pražském Abatonu nabídl návštěvníkům prvotřídní bubenickou show, plnou zajímavých rytmů a hudebních „soubojů“. Koncert se odehrával ve strhujícím tempu a přestože se nejednalo o písničkovou záležitost, obecenstvo nebylo odsouzeno, byť třeba jen na chvíli, se nudit. Sólo střídalo sólo, rytmy se vrstvily nad sebou a mezi vším se proplétaly a vše podbarvovaly plochy kláves Zdeňka Zdeňka.

Bubenická show se u nás zas tak často nevidí a zvědavost proto přilákala do Abatonu několik stovek diváků. Přirozeně za to mohla i jména účinkujících. Martin Vajgl (Vltava, Wanastowi Vjecy, Čechomor), Klaudius Kryšpín (Pražský Výběr, Stromboli) a Zdeněk Zdeněk (H.Hegerová, H.Vondráčková ad.) jsou známými veličinami na tuzemské hudební scéně a ani poslední účinkující – Tomáš Kašpar – není neznámé jméno.

Koncert začal dvěma společnými skladbami a po nich každý z účinkujících předvedl vlastní set. Klaudius Kryšpín vytáhl něco z dob minulých a uvedl se ve fusion skladbách, Tomáš Kašpar předvedl své umění na sadě elektronických bicích a Martin Vajgl přelétával mezi jednotlivými sadami bicích. Zdeněk Zdeněk pak uvedl klasickou skladbu. Tam bylo vidět snad jediné menší minus celé akce, neboť zvuk kláves zdaleka nepřipomínal klavír.

Křest bubenického "jak na to"
Zhruba v polovině koncertu proběhl křest nového instruktážního videa Martina Vajgla s názvem Bicí souprava II – Proč, jak a co cvičit. Na scéně se objevili Daniel Andel (coby zástupce vydavatele), Michal Snížek (člověk, který celé video sestříhal) a hlavně ten, který je nestorem bubeníků v Čechách, totiž Vladimír Žižka, kmotr dvd.

Techno na bicí
Show poté pokračovala ve stejném tempu, kapela se předvedla i v techno skladbě Boj proti technu, kdy slyšet drtivý rytmus tohohle stylu živě a na třech bicích soupravách, to byl opravdu zážitek.

Koncert skončil zhruba po dvou hodinách. Následoval jeden přídavek Přehozka 2 a kapela definitivně opustila jeviště.

A propos, slyšeli jste někdy bubenické sólo King Crimson, kdy spolu Bill Bruford a Pat Mastelotto naoko bojují a vše doplňuje zvuková kulisa vytvářená Robertem Frippem? Tak přesně takový pocit jsem měl z tohoto koncertu.

Spot provázející turné Drumwave