Jennifer Aniston vysvětluje, jak se rodí děti ze zkumavky


Kde jsou ty časy, kdy romantické komedie mířily do řad nezadaných dvacátníků, maximálně třicátníků? Kassy, hlavní hrdince filmu Záměna, je už čtyřicet let a rozhodla se dál neignorovat tikání biologických hodin. Že nemá životního partnera? Nevadí. Jako dárce spermatu si vybere toho nejvhodnějšího kandidáta, pohledného atleta s romantickou duší. Jenže je tu jeden háček: její nejlepší kamarád Wally.

Hlavním motivem filmu Záměna je jedna z klasických situací, kam může vyústit kamarádství mezi mužem a ženou. On (Wally, Jason Bateman) zjistí, že ji vlastně miluje, jenže k vyjádření citu mu brání nejen fakt, že už se znají moc dlouho a že by dalším krokem mohl pokazit úplně vše, ale i vlastní neurotická povaha. Ona (Kassy, Jeniffer Aniston) pro změnu po tolika letech kamarádství dotyčného odepíše z pomyslného seznamu nápadníků a téměř ho už nevnímá jako muže.

Možná by ti dva byli dál jen přáteli, kteří se schází na kávě, debatují o svých milostných nezdarech, pocitech „ach, ujíždí mi vlak“ (ona) a potencionálních smrtelných chorobách (on). Jenže každý příběh Táta a synpotřebuje rozbušku, a tou je Kassyino rozhodnutí neodkládat nadále touhu po dítěti a vyhlásit pátrání po dárci spermatu. Z pomyslného souboje nakonec nejlépe vyjde prototyp amerického WASP (White Anglosaxon Protestant) Roland, který je pravým opakem skeptického nesportovce Wallyho.

Kassie u příležitosti nového životního kroku uspořádá „oplodňovací večírek“ a vše by proběhlo přesně dle jejího plánu, kdyby se Wally na večírku neopil do němoty a nezpůsobil záměnu obsahu sklenky se spermatem. A pak ke svému překvapení za šest let nezjistil, že Kassiyin malý synek Sebastian má stejnou hypochondrickou a přecitlivělou povahu jako on sám.

Kdybybste to jednou sami potřebovali…
Nemá smysl zastírat, že na diváka v Záměně – už kvůli jménu filmu – příliš překvapení nečeká. Co však film zachraňuje před dvouhodinovou nudou, je dobré herecké obsazení. Romantická komedie stojí a padá s ústřední dvojicí a Jennifer Aniston Prozatím nešťastný otecs Jasonem Beatmanem spolu fungují velmi dobře.
Jennifer je typ pohotové sebeironické holky bez afektu primadony a Jasonův Wally je občas nesnesitelné pako, které ovšem dokáže dát své postavě hloubku a v příhodný okamžik vzbudit soucit. Dá se říct, že řadu scén si nenápadně uzmul pro sebe. A jestliže vedení dětských herců patří k režisérským oříškům, Thomas Robinson se pod vedením tandemu Josh Gordon a Will Speck stává roztomilým rozumbradou přesně na hraně s otravným frackem (což platí stejnou měrou u představitele jeho filmového táty).

Nechybí tu samozřejmě typický arzenál barvitých vedlejších postav romantických filmů, které dodávají ději šťávu (zde se sluší připomenout třeba Jeffa Goldbluma v roli Wallyho šéfa).
Ze Záměny se těžko stane kasovní trhák. Jde spíš o jakousi rodinnou podívanou, na jejímž konci snad budete vědět, jak vysvětlit dítěti, že pochází ze zkumavky. Jeden nikdy neví, co se mu může v životě hodit.

Záměna (The Switch)
USA, 2010, komedie
Režie: Josh Gordon, Will Speck
Hrají: Jennifer Aniston, Jason Bateman, Jeff Goldblum, Juliette Lewis, Patrick Wilson, Thomas Robinson
Premiéra v ČR: 25. listopadu 2010