Nová Rihanna je skvělá. Bolestně syrová a temná jako noc


Všechno zlé je k něčemu dobré. Jedenadvacetiletá zpěvačka Rihanna si prošla osobním peklem, které jí ale nezlomilo. Namísto aby se stáhla do ústraní, zvedla hrdě hlavu a svoje zkušenosti vyryla horkou jehlou na novou desku. Novinka Rated R je plná různých stylů, bolestně syrová a temná jako noc. A velmi dobrá.

Rihanna - Rated RPrincezna z Barbadosu Rihanna, která si okouzlujícím úsměvem a nablble líbívým r‘n‘b v čele s veleúspěšným hitem Umbrella podmanila v roce 2007 svět popmusic, vydala čtvrtou deskou Rated R. S novými časy zpěvačka hodila za hlavu svůj vysoký marketingový potenciál a natočila s hromadou spolupracovníků album s vnitřním napětím, které silně odráží všechna její zklamání a vzpomínky, jež by raději poslala po vodě.

Zlobu a další emoce, která má spojené s životem se zpěvákem Chrisem Brownem, mužem, jenž ji letos v únoru zbil, ventiluje skrze silné texty (ve kterých nešetří sprostými slovy a elegantně se tak mstí) a procítěný, mnohdy agresivně a opovržlivě znějící zpěv – skvěle je to slyšet například v songu Wait Your Turn, sílu má i Stupid In Love (jasný Rihannin vzkaz, ve kterém zpívá jsem možná hloupá/ale nejsem pitomá.)Temnou atmosféru celé desky podtrhuje i pilotní singl Roussian Roulette, smutně procítěná balada o závislostech všeho druhu s atmosférou divokého západu a zvuky nabité zbraně. Bude to Rihannin expartner Brown, na kterého kulka vyjde tentokrát?

Dalším novým prvkem, který u Rihanny neznáme, je rocková kytara. A s ní se na Rated R rozhodně nešetří. I díky písním Fire Bomb a Rockstar 101, kterou podbarvuje svým uměním legendární kytarista Slash, je Rihannina čtvrtá deska hudebně velmi pestrá. Vešekerá žánrová různorodost ale zní dobře; Rihanna mezi r‘n‘b, hiphopem a poprockem tančí s velkou lehkostí.

Dobří spolupracovníci, půl úspěchu
V  přerodu v důstojnou  hudebnici Rihanně pomohla nejedna hvězda. V písni Hard zpěvačce asistuje raper Young Jeezy, v Photograps zase strhává pozornost na svou stranu rapper Will.i.Am. Rockovou strunu virtuózně demonstruje již zmíněný kytarista Slash. Něco ze svého rukopisu pro Rihannu uloupl i miláček žen Justin Timberlake, který napsal pestrou píseň Cold Case Love. V šestiminutovém opusu se postupně objeví exotické bubínky, smyčce, klavír a kytary.

Poslechněte si Roussian Roulette

http://www.youtube.com/watch?v=3GtVS8iXEuo

 

I když Rihanna nahrála silnou a temnou desku, na které ventiluje všechno špatné, co jí osud v posledních letech postavil do cesty, nejde jen o srdceryvný výplach vlastní duše. Nebála se pohrát si s žánry a do boje nasadila i pro ni atypické hudební nástroje a aranže. Novinkou je i to, že na desce nechala v plné síle rozeznít svůj silný hlas. A i když mimo singlu Roussian Roulette a možná Stupid In Love žádný jiný song na pozici hitu neaspiruje, jako celek si deska zaslouží velkou pozornost.
Už jen pro tu lehkost, s jakou Rihanna hodila za hlavu komerční úspěch, prosadila si svou a nahrála zřejmě přelomové album.

Rihanna – Rated R
Vydavatelství:
 Universal
Celkový čas:51:48
Skladby: Mad House, Wait Your Turn, Hard (feat. Young Jeezy), Stupid In Love, Rockstar 101 (feat. Slash), Russian Roulette, Fire Bomb, Rude Boy, Photographs (feat. Will.i.am), G4L, Te Amo, Cold Case Love, The Last Song

 

 

Témata:, , ,