Oslnivý debut Florence and The Machine! Bez diktátu doby a plný radosti


Když se na přelomu roku zjevila na hudebním nebi formace Florence And The Machine, působila přinejmenším jako přízrak. Takový, který si dělá, co chce, pěkně po svém. Hudbu tvoří i nadále bez jakéhokoli diktátu doby a s neposedným debutovým albem Lungs jasně potvrdila pozici jednoho z objevů letošního roku.

Desku Lungs (Plíce) éterické a přitom svérázné zpěvačky a skladatelky Florence Welch a její kapely Florence And The Machine můžete vnímat několika způsoby. Nejlépe si ji ale vyložíte tak, že volně a zhluboka dýchat čerstvý vzduch znamená nejvíc. Působí tak trochu jako nezadržitelné a živelné hippie. Hlavně v rozverně barevných videoklipech.

Vedle Florence and The Machine je Lady GaGa jen přiblblá popová marketingová loutka
Syrové kytary prvního singlu Girl With One Eye lákají na čistotu tónů, rockový nádech a zajímavý hlasový projev Florence Welch. Druhý singl Dog Days Are Over už uhranul i redaktory magazínu Pitchfork, kteří Florence posadili vedle Lady GaGa, Little Boots a La Roux na post jednoho z největších hudebních objevů roku 2009. Na žebříčku popularity ji sice dávno a dalece překročila blonďatá disco diva Lady GaGa, ale originalitou a hudebně má navrch Florence.

Podívejte se na singl Dog Days Are Over, který oslnil kritiky

Magický a živelný soul umně promíchaný s indie a etno
Když  Florence And The Machine oznámili vydání debutu, mnoho hudebních fandů začalo nadšeně odškrtávat dny v kalendáři. První singly přinesly střípky skvělé desky, která se sice mohla, ale také nemusela povést. Florence a její spolupracovníci dostáli prvnímu dojmu a neposunuli nastavenou laťku ani o píď. Z Lungs se tak stala deska, který vybočuje z veškerých pravidel soudobé hudební scény – nenechává si nic diktovat. Po vzoru divokých, nezávislých žen, jako je PJ Harvey, natočila Florence živelnou desku plnou snů a pocitů. Takovou, ze které sálá pozitivní energie a silné  soulové melodie, protkané indie a etno hudbou. Éterický zjev Florence Welch se mísí se sebejistým a silným zpěvem. Prostě rozmanitost sama, což potvrzuje hlavně současný singl Rabbits Heart (Raise It Up).

Podívejte se na nový singl Rabbit Heart (Raise It Up)

Prostor dostal i pop a etno bubny
Na desce najdete i popovější songy, na které by se dalo tančit někde v klubu, třeba Howl a Hurricane Drunk. I takovou hudba, jak je vidno, lze dělat chytře, s důvtipem – tak, aby do konceptu Lungs skvěle zapadla a neuštědřila jinak perfektní desce diskotékový monokl. Cosmic Love zase vyvolávají pocit, že jste se právě ocitli uprostřed velkého opusu oslavujícího domorodé kmeny – vévodí mu takřka bubenická show a oslavný zpěv.
Album Lungs je skvost v současné hudební produkci, který by rozhodně neměl zůstat bez povšimnutí. Britskou hitparádu alb dobyl výstupem až na druhé místo. U tak alternativní a nemainstreamové záležitosti je to obdivuhodný úspěch. Však už si Florence and The Machine zahráli na slavném festivalu v Glastonbury.

Florence and The Machine – Lungs
Vydalo:
Island Records
Stopáž: 49:40
Skladby: Dog Days Are Over, Rabbit Heart (Raise It Up), I’m Not Calling You a Liar, Howl, Kiss with a Fist, Girl with One Eye, Drumming Song, Between Two Lungs, Cosmic Love, My Boy Builds Coffins, Hurricane Drunk, Blinding, You’ve Got The Love, Falling

Témata:, ,