Peter Bjorn and John slaví jaro. Velkolepě


Jaro je tady! Pojďte ho oslavit s triem Peter Bjorn and John. Tihle veselí chlapíci totiž právě vydali šesté řadové album Gimme Some, které odkazuje k šedesátým létům a punkrockovým kořenům. Uslyšíte na něm Fleet Foxes, The Beatles, ale hlavně radostný švédský indierock.  

Výrazněji se Švédové Peter Bjorn and John ve světě prosadili až s hvízdavou skladbou Young Folks, na které hlasově vypomohla zpěvačka Victoria Bergsmann. Od té doby uplynuly už čtyři roky, překročit stín jednoho hitu se ale Peteru Morénovi, Björnu Yttlingovi a Johnovi Erikssonovi zatím nepodařilo.

Young Folks

S novinkovým albem Gimme Some se o topánové pokouší znovu. Žádné velké experimenty proto nečekejte, hraje se přímočarý kytarový rock s jasnými odkazy na šedesátá léta. Důmyslné melodie, zvuk ála The Beatles nebo Fleet Foxes plus prvotřídní nasazení, to je vzorec, který funguje.

Peter Bjorn and John: Poslechněte si stream desky Gimme Some

Rozverný je už první singl Second Chance, veselá beatlesovská skladba. Výborně charakterizuje bezstarostnou náladu celého alba, jeho melodie je silně návyková, zkrátka, ideální skladba pro nadcházející slunečné dny. Na podobné vlně se nesou i nakažlivě pozitivní Dig a Little Deeper a Eyes.

Second Chance

Krátké punkové vypalovačky Breaker Breaker a Black Book zase dokazuje, že i tohle švédské trio umí přitvrdit, když je třeba.

K vrcholům desky ale patří nádherná balada May Seem Macabre. Probouzí se pomalu, jako švédská jarní příroda, aby se z malého pramínku postupně změnila v horskou bystřinu.

May Seem Macabre

Zatímco na předchozím nepříliš povedeném albu Living Thing jako by se švédské trio začalo brát příliš vážně (a tím pádem mohlo posluchače tak trochu nudit), aktuální Gimme Gimme SomeSome znamená návrat do formy.

Ačkoliv se Švédům pravděpodobně ani tentokrát nepodaří překonat úspěch Young Folks, novinka není ani trochu marná. Prýští z ní nefalšovaná radost z hudby, což není málo, Vždyť o zábavu jde v případě skupiny Peter Bjorn and John na prvním místě.

Peter Bjorn and John – Gimme Some
Vydavatelství: Startime International
Celkový čas: 35:37
Seznam skladeb: Tommorow Has to Wait,  Dig a Little Deeper, Second Chance, Eyes, Breaker, Breaker, May Seem Macabre, (Don´t Let Them) Cool Off, Black Book, Down Like Me, Lies, I Know You Don´t Love Me

Témata:,