Professor Green? Ten chlápek, co se veze na hitech a zní jako Eminem?

Jana-Moravcova

Tak trochu připomíná Eminema. Nejen hlasem, ale i přístupem ke specifickému žánru. Professor Green ale vybělil rap ještě víc, než kdysi první slavný bílý rapper. Dostal do něj víc tance, života, hravosti a také Lily Allen. Chytlavými melodiemi pobláznil doslova celý svět a jeho debut jde na dračku. Proč je Professor Green takový trhák?

Odpovědi na to, proč Stephen Paul Manderson aka Professor Green baví celoý popový svět, se budou zřejmě dost rozcházet. Pro jedny je tenhle chlápek absolutní ignorant, který si vozí zadek na rapu a dělá z něj něco, co by žádný černý umělec nedopustil; mrská do něj jednu slavnou melodii za druhou a z hiphopu je rázem cirkusová zábava pro masy. Druzí budou z téhle tancovačky absolutně na větvi. Ostatně…proč ne, když se na ni tak dobře paří.

Green těží hlavně ze slavných singlů
Pravdou je, že tenhle šestadvacetiletý potetovaný Angličan má za sebou vítězství v několika místních rap battles, dvě EP z roku 2006 a spolupráci s Lily Allen. Minimalistická kráska si s ním střihla part plný kudrlinek v druhé skladbě Just Be Good to Green. Cover mnohokrát předělávané skladby Just be Good to Me od The SOS Band se nakonec povedl natolik, že ho label nasadil jako druhý singl. Lví podíl na tom má hlavně Lily Allen, která jinak nestabilní rapperský výkon zachránila cukrátkovým vokálem. Takže až se českým rádiím omrzí pilotní singl I Need You Tonight se smyčkou ze slavné skladby INXS Need You Tonight, najde se určitě prostor i pro tenhle song.

Hip hop chybí, kam se podíváš
I když Lily Allen není na desce Alive Till I´m Dead jediný zpívající host, neznamená to, že rapper Professor Green neumí zpívat. Refrén v Do For You dává bravurně sám a navíc s roztomilým britským přízvukem. V City of Gold se dokonce pokouší o rockerský sexy chraplák. Spíše než rockera mu ale v hlase uvěříte Eminema.Zajímavější zážitek než Greenův zpěv ale přichystala třeba Emeli SandéKids That Love to Dance. Zábavný potenciál skladby ve funky stylu však po chvíli doslova zabije neustále se opakující hlavní smyčka.

Čistý hip hop tak nenabídne ani jedna skladba. Nadějně to vypadá s Falling Down, která ale po dvou minutách přejde do taneční odrhovačky, a Closing the Door zase brzdí tajuplný podtext. Příjemné překvapení a důstojný konec nabídnou dvě poslední skladby, které v polovině nikam nepřeskakují a nechávají nahlédnout do Greenova umění R´n´B; s Where Do We Go vypomohla medovým vokálem Shereen Shabanaa, až scénickou Goodnight žene kupředu klavírní melodie a orchestr.

Jeho rap je prostě tak zábavný, jak jen současný pop může být. Ano čtete správně. Ač je Professor Green rapper, přišel na trh s deskou, která si nedělá jen jméno na slavných písničkách, sama je tak popová, jak často Professor Green - žije, dokud neumřenedokážou být ani pravověrní popoví umělci. Na rozdíl od nich to od Greena totiž nečekáte. Tak co, necháte se těmi melodiemi také chytit?

Professsor Green – Alive Till I´m Dead
Vydavatelství:
EMI/Virgin
Celkový čas:4 2:52
Seznam skladeb: Kids That Love to Dance, Just Be Good To Green, I Need You Tonight, City of Gold, Oh My God, Jungle, Do For You, Failling Down, Monster, Closing the Door, Where We Go, Goodnight

Témata:, ,