Radek Banga má nový klip k písni Hater. A dostane cenu za odpor proti rasismu

Redakce

Cenu Františka Kriegla dostane zpěvák a hudebník Radek Banga za svůj odpor proti rasismu. Zároveň představuje klip k písni Hater.

Bangu Nadace Charty 77 ocenila za „odvážný občanský postoj“, když při loňském vyhlašování hudebních cen Zlatý slavík protestoval proti ocenění skupiny Ortel. Texty a projev kapely využívají nepřijatelnou rasistickou a xenofobní rétoriku, na což Banga při ceremoniálu reagoval odchodem ze sálu, uvádí nadace.

Cena Františka Kriegla se vyhlašuje každoročně 10. dubna, kdy se František Kriegel, jedna z výrazných postav takzvaného Pražského jara 1968, narodil. Byl jediným z československých politiků, který v srpnu 1968 po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy odmítl v Kremlu podepsat takzvaný moskevský diktát. Od roku 1990 je cena udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika.

Hejtování je fenoménem dnešní doby. Může se ale stát i vděčnou předlohou videoklipu, o jehož režii i scénář se postaral leader kapely Gipsy.cz Banga.Celý koncept skladby i videoklipu byl postaven na reálných zkušenostech, a to nejen Radka Bangy, ale i herců Lukáše Pavláska či Marie Doležalové, kteří v něm hrají.

„Když jsem psal text Hatera, použil jsem reálné úryvky z komentářů typických haterů. Výsledek je sice komický, ale zároveň chci ukázat, že hatování je nebezpečným fenoménem dnešní doby“, uvedl zpěvák.

Děj videoklipu se odehrává v Psychiatrické nemocnici Bohnice. „Chtěli jsme, aby prostředí bylo autentické. Já vystupuji v klipu jako terapeut Dalibor Šťastný, Lukáš Pavlásek sehrál roli hatera Evžena Báječného, který se právě rozhodl podstoupit terapii. Je tedy logické, že se natáčelo přímo v Bohnicích,“ dodal pobaveně zpěvák.

Cílem videoklipu je ukázat na velmi aktuální problematiku hatování na internetu, které se ovšem netýká jen herců, zpěváků, politiků nebo sportovců. Je to problém, se kterým se může setkat každý, včetně dětí a teenagerů.

Ortel vs. Banga vs. Bílá: Komu fandíte vy?

Videorozhovor s PSH: Na koho nejvíc letí fanynky?