R.E.M. a chuť patnáctkrát přelitého čaje

Hana-Slivova

Na patnáctou řadovou desku vybrali R.E.M. podle svých slov jen "ty nejlepší písničky". Novinka Collapse Into Now zní ale spíš jako vzpomínka na doby, kdy měl Michael Stipe hlas plný jisker a hlavu plnou nápadů.

Kdyby R.E.M. vydali místo dvanácti nových písniček jenom singl Uberlin, mohli by ho kameloti rozdávat jako tříminutový exkurz do historie jedné z nejzajímavějších rockových kapel historie.

R.E.M. – Uberlin

http://www.youtube.com/watch?v=PN1YpMtPIpE

Do Uberlin nasoukala trojice z Georgie všechno, co je jí vlastní – sytý akustický zvuk ze zlatých dob Automatic for The People, dřevní countryrock z osmdesátkové desky Reckoning, popovou melodii typu The Greyt Beyond z konce 90. let. Nechybí ani texty kombinující odkazy na konkrétní reálie i snové představy a typický sexy jiskrný hlas Michaela Stipea, díky němuž zní většina písniček R.E.M. tak mimoděčně i naléhavě zároveň.

S Uberlinem ale staří-noví-zajímaví R.E.M. končí.
Nejde o to, že by na patnáctou desku nepřinesli žádné hity.
Nejde ani o to, že by – třeba na rozdíl od předchozího alba Accelerate – nevyprávěli intimní příběhy (Me, Marlon Brando, Marlon Brando and I, o níž Stipe hovoří jako o osobní poctě zpěvákovi Neilu Youngovi), anebo že by na albu chyběly balady, zvukové experimenty dřevních začátků a pro R.E.M typické sbory kytaristy Petera Bucka.

V jednom rozhovoru vysvětloval Michael Stipe název Collapse Into Now jako schopnost přibrat do života tady a teď hodnoty, které jsme si přetáhli ze 20. století. Proč tedy nepodlít novou desku šťávou, ze které R.E.M. roky žili? Ale ano. Jde jen o to, že tahle šťáva chutná spíš jako patnáckrát vylouhovaný čaj.

R.E.M. – Me, Marlon Brando, Marlon Brando and I

http://www.youtube.com/watch?v=kO6gmct90pk

„S Accelerate jsme se pokoušeli dát lidem vědět tohle: všechno se dá zrychlit. A na tuhle desku jsme vybrali jen ty nejlepší písničky,“ říká o Collapse Into Now basák Mike Mills. S tím by se dalo souhlasit, ovšem za předpokladu, že nejlepšími písničkami myslel Mills jejich originály.

Z All the Best se tak měla zřejmě vyklubat staronovější verze One I Love, úvodní Discoverer zase jako by se vyloupla z desky Monster. Every Day Is Yours to Win zní jako kompilace Leaving New York a Ascent of Man z Around The Sun.

A pak je tu Stipův hlas. Jako by po padesátce ztratil jiskru, jíž na koncertech zapaloval davy fanoušků. Ještě že kapela v čele s kolegy Millsem a Buckem si to nejlepší z vlastní historie vystřihla tradičně dokonale; Stipe se totiž na desce za doprovodem unaveně táhne a frázuje tak, jako kdyby mu za pár minut letělo letadlo.

R.E.M. – Discoverer

http://www.youtube.com/watch?v=d3SgPqXMmbU

Extra body nepřihazují ani hosté.

je, coby výskající posila v It Happened Today, úplně zbytečný.

R.E.M. – It Happened Today

I když R.E.M. Collapse Into Nownepotřebují po třiceti letech existence nikomu nic dokazovat, celé tohle recyklování – navíc místy na půl plynu – je i dneska jedna velká škoda v diskografii.    

R.E.M. – Collapse Into Now
Vydal: Supraphon
Celkový čas: 41:05
Skladby: Discoverer, All the Best, Uberlin, Oh My Heart, It Happened Today, Every Day Is Yours to Win, Mine Smell Like Honey, Walk It Back, Alligator Aviator Autopilot Antimatter, That Someone Is You, Me, Marlon Brando, Marlond Brando and I, Blue

Témata: