Říká se jí „nejošklivější modelka na světě“: Melanie Gajdos ničí stereotypy

Redakce

Ani by nespočítala, kolikrát už ji lidé označovali za monstrum a zrůdu. Do typické modelky má opravdu hodně daleko, přesto je Melanie Gajdos horkým zbožím ve světě módy.

Tvář osmadvacetileté Američanky už jste určitě viděli – dost těžko se na ni dá zapomenout. Melanie Gajdos totiž trpí tzv. ektodermální dysplazií. Je to vzácná genetická vada, kvůli které se člověku nevyvíjí nehty, kosti a pořádně ani zuby, nemá obočí a řasy, má deformované horní patro atd.

Proto má Melanie tvář trochu jako z hororu. To jí ale nezabránilo, aby se začala věnovat modelingu, a poslední čtyři roky jede na profesionální úrovni. Zatímco většina modelek je v kurzu chvíli a pak úplně zapadnou, o tuto velmi netypickou krásku mají návrháři a fotografové nepřetržitý zájem.

Žádná druhá dívka na světě zkrátka nevypadá jako ona, a i když se poslední dobou objevuje mnoho „vadových“ modelek, Melanie je prostě jen jedna.

Její vzhled dodává fotografiím opravdu jedinečný nádech a mnoho z nich lze bez uzardění označit spíše za umělecké dílo než za módní propagační produkt. Ostatně – sami se můžete přesvědčit v galerii.

Galerie: Modelka se syndromem kočičích očí dobývá fashion svět

Módní ikonou v šedesáti: Z učitelky je díky omylu blogerská hvězda