Se Škworem do Drsnýho kraje nejezděte

petradamek

Kapela Škwor je na české metalové scéně zajímavým úkazem. Ještě nedávno vedla žebříčky prodejů českých desek s aktuálním titulem Drsnej kraj, již v úterý křtila v pražském Paláci Akropolis. Vyrazili jsme tam také, to abychom zkonrolovali, jestli na kapelu opravdu chodí tolik krásných mladých holek, jak se o ní říká.

Na Škwor prý poslední dobou chodí „strašně krásný mladý ženský“, údajně dokonce víc než polovina. Škoda, tentokrát ty stovky strašně krásných mladých ženských zůstaly doma. Anebo se ke mně v Akropoli jen otáčely Škwor na křtu deskyzády? Nebo že by se jen „někdo“ vytahoval?

Lidí ale na křest desky Drsnej kraj (

) dorazilo hodně, o tom žádná. Vskutku věrné fanoušky má tahle banda – merchandise šel na odbyt (kdo by taky odolal nosit tanga s logem Škwor?) a v sále se po celou dobu nadšeně skákalo.

Bodejť by se neskákalo, kousky jako Amerika nebo Celebrity jsou pro skákání stavěné. Jednoduchá rock-metalová produkce Škworu měla sice k umění stejně daleko jako Slováci k čtvrtfinále v hokeji, ale o to pražské úderce ani nejde. Písničky staví na jednoduše zapamatovatelné melodii a pravidelné rytmice, obalené do hutné energie. Pominu-li fakt, že Škwor jedou už léta bez sebemenšího posunu podle totožného mustru, jejich skladby by neudělaly ostudu ani v jukeboxu okresní hospody.

Škwor – Amerika

Jelikož čtveřice kolem hřmotného zpěváka a kytaristy Petra Hrdličky brázdí české bory a lučiny už více než deset let, po technické stránce má svoje vystoupení na háku. Zemský ráj to na pohled sice nebyl, vždy´t pánové Desku křtil Kamil Střihavkauž přeci jenom nejsou nejmladší, ale z pohledu zvuku i světel (svítící mikrofony se povedly) nebylo Škworům co vytknout.

Na pódium se sektem v ruce dorazil i Kamil Střihavka, jenž během křtu označil kapelu za extraligu rockové muziky. Jednu bohemku nejspíš zpracoval už předtím v zákulisí, protože nazvat extraligou kapelu, v jejímž sdělení se už třináct let objevuje výhradně jen chlast, politika a ženský, to chce mít něco v krvi.

„Texty ze života“ si samozřejmě zapěli i fanoušci. Tak třeba: „A tak vypráví mu co novýho v solárku, jestli si všim, že nový nehty má. A von odpoví, že to má na háku, že jenom rány rozdává.“ Došlo i na jiná, z dřívejších let vypůjčená životní moudra: „Můžeš mít krásnej byt, můžeš sto známých mít, můžeš mít milion vizitek, bez lásky nejde žít“.
Škoda, že se nepřišel podívat bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák, jistě by měl radost.

Škwor – křest CD Divokej kraj
10. května 2011, Praha, Palác Akropolis