Simple Minds: Tady Futurama aneb 7 hitů, kvůli kterým jít na koncert

martin-wipplinger

Skotští Simple Minds vydali loni v březnu desku největších hitů Celebrate: The Greatist Hits. Slavit víc než pětatřicet let fungování přijedou v rámci velkého evropského turné 28. února i do pražské Incheba areny. Připomeňte si známé písně interpreta, který svého času soupeřil o popularitu s U2 a na ostrovech se stal rockovou legendou. Lístky na koncert stojí v předprodeji 1000 korun.

Alive and Kicking

Simple Minds prožili svůj hudební vrchol mezi polovinami osmdesátých a devadesátých let. Tuhle éru orámovalo jejich nejslavnější studiové album Once Upon a Time (1985) v čele s pilotním singlovým výběrem Alive and Kicking. Skladba je pro svou atmosféru plnou naděje a radosti černou ovcí v diskografii.

Poslechněte si Simple Minds v Youradiu

Belfast Child

Tóny keltské hudby umí být balzámem na duši. Belfast Child, o kterém kapela zpívá, leží na podkladu irské lidové písně She Moved Through the Fair. Simple Minds tedy nejsou autory hudby, ale pouze textu. Zato textu tak silného, že dodnes výrazně připomíná tragédii, která se v Severním Irsku odehrála v listopadu 1987. Nastalý smutek a prázdnota po bombovém útoku IRA, při němž zahynulo 12 lidí a dalších 63 se zranilo, je v Belfast Child vylíčena pro Brity až příliš živě.

 

Don’t You (Forget About Me)

Soundtrack k americké filmové klasice The Breakfast Club (Snídaňový klub) udělal z Don’t You (Forget About Me) zdaleka nejznámější skladbu Simple Minds. Hit z roku 1985 prorazil žebříčkově právě zejména ve Spojených státech, kde jinak rodilým Skotům moc pšenka nekvetla. Z televizních obrazovek jste ho koneckonců mohli slýchat docela dost. Zazněl taky v prvním díle série Prci, prci, prcičky nebo v populárním kresleném seriálu Futurama.

http://www.youtube.com/watch?v=CdqoNKCCt7A

Glittering Prize

Při psaní Glittering Prize (1982) si Simple Minds usmysleli, že rockovou hudbu odlehčí popem. Tohle na první pohled běžné spojení ve výsledku zapůsobilo na hudební kritiku tolik, že skladbu označila za naprosto výjimečný počin britské nové vlny. Asi by si za něj Simple Minds opravdu zasloužili nějakou tu cenu, které se jí za víc než tři dekády nedostalo. Jediná nominace na Brit Award v době, kdy jste na vrcholu sil, je vážně trochu málo.

http://www.youtube.com/watch?v=ucw0twciNGk

Mandela Day

S myšlenkou oslavit den největšího bojovníka za lidská práva, kterého kdy světu dala Afrika, přišli Simple Minds o dvacet let dříve, než to oficiálně posvětila OSN. Píseň Mandela Day poprvé naživo zazněla v roce 1988 k výročí sedmdesátých narozenin pozdějšího laureáta Nobelovy ceny. Stejnou poctu Nelsonu Mandelovi britští rockeři vzdali i o dvacet let později na koncertě v londýnském Hyde Parku.

http://www.youtube.com/watch?v=xfk13uUuD8Q

Promised You a Miracle

Simple Minds slibovali zázrak a jednoho se při tom sami dočkali. Pravda, třinácté místo v britské hitparádě úplně na šampus nebylo, každopádně do té doby šlo o jednoznačně nejúspěšnější singl kapely. Taneční píseň s návykovou funky basovou linkou se chytla, rozsvítila hudební rok 1982 a posvítila jejím autorům na cestě k lepším zítřkům, které později opravdu přišly

http://www.youtube.com/watch?v=tX55HEX0hb0

Sanctify Yourself

Sanctify Yourself je další velký hit, který přineslo album Once Upon a Time. Nábožensky orientovaný text s dávkou energie australských rockových pánů INXS byl pro skotské věrozvěsty účinným prostředkem, jak obrátit pozornost posluchače k víře. Dnes už by Simple Minds v zemi, která se stává stále víc ateistickou, s podobným sdělením asi jen těžko uspěli. Tehdy to ale šlo.

 

Témata: