Ska-P hájí zvířata a socialismus


Ska-P, nejslavnější španělská ska kapela, se po tříleté odmlce dala opět dohromady a dorazila do Prahy. Jak vidí současnou ekonomickou krizi, co si myslí o České republice nebo o komunismu, to se dozvíte v rozhovoru, který před pražským koncertem poskytli zpěvák Roberto Gañan Ojea alias Pulpul a kytarista Jose Miguel Redin alias Joxemi.

Proč jste se rozhodli koncertovat právě v naší malé zemi?
Pulpul: Pro nás to není žádná malá zemička. Navíc jsme tu už hráli před čtyřmi lety na Rock For People a bylo to super. Lidé zpívali naše písničky jako někde v Andalusii. Proto jsme se rozhodli při letošní tour navštívit také Čechy.

Ve Španělsku se setkáváte často s velkou kritikou, v Česku máte spíše obdivovatele.
Joxemi:
V našich textech se odráží náš levicový postoj, proto máme i řadu odpůrců. Ale děláme to rádi. V textech se zaměřujeme na vše, co je lidské, a poukazujeme na přetvářku moderní doby.

Jaký máte názor na finanční krizi a její řešení?
Pulpul:
Lidé si vždy vyberou to nejhorší. V současné době řešení nevidíme. V některých částech světa je krize neustále, my jsme si k ní jen přičichli. Každopádně nemáme rádi stávající systém. Tady u vás je démonizován socialismus a vše, co s ním souvisí. Ale například Chávez za svou vládu téměř vymýtil negramotnost a procento lidí, žijících pod hranicí chudoby, se snížilo ze šedesáti na třicet. Tady za komunismem každý vidí jen srp a kladivo. My mimo jiné bojujeme za jinou tvář komunismu.

Takže jste komunisté?
Pulpul:
Ne, jen anarchisti.

Další téma, které se objevuje ve vašich textech, jsou práva zvířat. Jste vegetariáni?
Joxemi:
Téměř. Nepodporujeme masný průmysl. Ve Španělsku se se zvířaty zachází špatně (býčí zápasy).

Nepřemýšlíte o anglické verzi písní?
Joxemi:
Ne. To už spíše zazpíváme česky. Ať se Američani naučí španělsky! (Jedině tuto větu řekl Joxemi v angličtině.)

Přečtěte si recenzi koncertu Ska-P v Praze

Témata:,