Zlatého lva v Benátkách získal film venezuelského režiséra Vigase. Češi taky získali cenu

Redakce

Zlatého lva za nejlepší film si z letošního mezinárodního filmového festivalu v Benátkách odváží drama Desde allá (Zdaleka) venezuelského režiséra Lorenza Vigase. Oznámila to porota, v jejímž čele letos stanul mexický režisér Alfonso Cuarón. Snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika, nezískal v konkurenci dalších 20 soutěžních titulů žádnou hlavní cenu, obdržel ale vedlejší ocenění P. Nazareno Taddei Award.

Vítězný venezuelsko-mexický film vypráví o neobvyklém vztahu mezi padesátiletým mužem a mladíkem z ulice a na letošním 72. ročníku prestižní filmové přehlídky patřil mezi favority.

Vigas ocenění věnoval své vlasti, která procházela obdobím hluboké politické a ekonomické nestability. „Měli jsme nějaké problémy, jsme ale velmi optimističtí,“ prohlásil Vigas.

Stříbrného lva za nejlepší režii získal Argentinec Pablo Trapero s krimi El Clan (Klan). Velkou cenu poroty si z nejstaršího filmového festivalu světa odvážejí režiséři animovaného snímku Anomalisa Charlie Kaufman a Duke Johnson.

Nejlepším hercem byl jmenován Francouz Fabrice Luchini za roli ve snímku L’Hermine (Hranostaj), kde hraje soudce potkávajícího svou bývalou lásku. Režisér a scénárista tohoto snímku Christian Vincent si odnesl ocenění za nejlepší scénář. Italka Valeria Golin získala ocenění pro nejlepší herečku za výkon v experimentálním rodinném dramatu Per amor vostro, ve kterém ztvárnila osudem zkoušenou Neapolitánku.

Mezi 21 soutěžními filmy byl i snímek Marguerite, na jehož výrobě se podílela Česká republika. Film, který natočil Francouz Xavier Giannoli, je inspirován životem operní pěvkyně Florence Foster Jenkins. Snímek se loni natáčel mimo jiné v Praze, která tak suplovala Paříž. Na benátské přehlídce získal cenu P. Nazareno Taddei Award, která byla pojmenována po otci Nazarenovi Taddeiovi (1920-2006), jezuitském knězi, jenž byl rovněž významným italským lingvistou a publicistou.

Taddei se věnoval také psaní o filmu. V roce 1960 byl italskou katolickou církví pověřen posudkem na film Federica Felliniho Sladký život, který v katolických kruzích vzbuzoval nevoli. Taddei film obhájil a tvrdil, že jeho hlavním tématem je milost.

Festival na ostrově Lido zahájila 2. září projekce nesoutěžního americko-britského horolezeckého dramatu Everest, jehož režisérem je Islanďan Baltasar Kormákur. Během uplynulých jedenásti dnů se na premiérách či před objektivy fotoaparátů objevily například hollywoodští herci Jake Gyllenhaal a Johnny Depp, americká herečka Elizabeth Banks nebo britská herečka Tilda Swinton.

Témata:,