Zvukový experimentátor Burian pokřtil svoje album v komorní atmosféře


Frontman skupiny Southpaw Gregory Finn, duše projektu Ghostmother, a vedle toho třeba taky Kapitán Demo – to vše je hudebník Jiří Burian. V pražském Paláci Akropolis včera večer pokřtil svoje první sólové album, které pojmenoval jednoduše Burian – So Low.

Jako první nastoupila na pódium téměř liduprázdné Akropole zajímavá kapela s názvem Mataiotechnia. S určitou dávkou fantazie připomínal její hudební projev variaci na skupinu All X, ovšem s hodně odlišnými texty – proklamovaly např. svobodu Tibetu. Hned po tomto velmi krátkém vystoupení vkráčel na pódium hlavní aktér večera, Jiří Burian, zatím jen v roli bubeníka skupiny Face the Sun, která odehrála zhruba čtyři písně a zmizela v zákulisí.

Burian experimentálně i jednoduše
Na velkoplošném plátně nad pódiem se objevila projekce nápaditého videoklipu k pilotnímu singlu Feed the Fire z desky So Low a to bylo znamení, aby se bubeník Burian rychle změnil ve frontmana své doprovodné skupiny. Známé tváře, cellistku Terezu Kovalovou a bubeníka Southpaw Honzu Janečku, doplňovali další dva spoluhráči. Hned v úvodu skupina spustila titulní skladbu alba So Low, následovala svižná Devil´s Dance. Hrstka fanoušků poprvé uslyšela, jak tyto elektronikou protkané písně znějí naživo.

Nebyla to vyloženě Burianova chyba, že se publikum nedokázalo odvázat. Jeho písně prostě k juchavému hopsání nevybízejí. Některé ryze experimentální skladby spíše vyzývají: Soustřeď se a poslouchej! Naopak téměř akustická verze songu Feed the Fire s doprovodem smyčců Terezy Kovalové zněla možná lépe než na desce.

Podívejte se na videoklip k písni Feed the Fire:

Křtu desky Burian – So Low se ujal otec Jiřího, Jan Burian, sám známý hudebník – se synem si vystřihl pohodovou pianovou skladbu Kámasútra, z projektu Muži jsou křehcí.

Nironic příjemným ozvláštněním
Nejvýraznější host koncertu, černošský rapper Nironic, svým vystoupením ozvláštnil zejména skladbu Prisoners, jinak patrně nejhitovější a nejpřístupnější píseň alba. V trochu rozpačitě vynuceném přídavku došlo i na skupinu Southpaw, konkrétně na skladbu Bombs z alba Addiction – opět pouze v doprovodu Terezy Kovalové. A mohlo se jít domů.

Snad se Jiří Burian příště dočká většího zástupu fanoušků, bude to ale zřejmě pod křídly domovské kapely Southpaw.

Jiří Burian: křest alba Burian – So Low
3. dubna 2009, Palác Akropolis, Praha

Témata: