Youradio

Menu

Mrkni na dárkové karty Youradia Premium

 
 
Rok založení 2006
Doba existence 11 let
Místo vzniku Praha
 

Pražská kapela Lanugo je na české scéně výjimečná. Typická je pro tohle spojení vystudovaných muzikantů přirozená kombinace jazzových postupů, sól a instrumentálních ploch s popovým vzorcem sloka-refrén. Máte rádi jasné, ale neprvoplánové (jednou snově, jindy zase rozverně) zaranžované melodie a s lehkostí zahraný doprovod? Pak si určitě poslechněte stejnojmennou desku, kterou Lanugo vydalo loni.

Markéta FoukalováDuší Lanuga je dozajista jedna z nejlepších mladých zpěvaček u nás, devětadvacetiletá absolventka Konzervatoře Jaroslava Ježka Markéta Foukalová. Možná, že jste si jí všimli už jako zpěvačky funkyjazzových Madfinger nebo jedné ze tří vokalistek ethnojazzových Yellow Family. Hostovala i u Michala Pavlíčka nebo na narozeninovém koncertě Michala Prokopa v pražské Lucerně.
Její citlivý alt jako by nebyl v Lanugu jenom sólovým, ale i dalším doprovodným nástrojem. Všechny instrumenty - ať už klávesy Viliame Béreše (29, například  Toxique), kontrabas Rastislava Uhrika (30, Vertigo Quinet, jejichž vliv je na albu ostatně velmi cítit), bicí Martina Kopřivy (31), trubka Miroslava Hloucala (27, Infinite Quintet) a kytara Mirka Šmilauera (30) - se totiž v rámci Lanuga nepředhánějí; podle teorie „jeden za všechny, všichni za jednoho“ jen citlivě staví společný výsledný zvuk. Zpěv Foukalové je přesně tak funkční, civilní, neafektovaný a přitom jasný jako ostatní kapelové nástroje.

V sedmi autorských skladbách zpívu Foukalová anglicky, na desce ale najdeme i zhudebněnou básničku českého autora Josefa Kainara Samota. I na ní Markéta dokazuje to, co u českých zpěvaček není zase tak úplně samozřejmé; kouzlo jejího hlasu se neztrácí ani s přechodem do jazyka, ve kterém všichni všemu rozumíme.

Podobní interpreti

Diskografie

Album 2014

2014

Rok vydání: 2014 Songů: 10 Vydavatelství: Vlastní náklad
 
Album EP 2013

EP 2013

Rok vydání: 2013 Songů: 4 Vydavatelství: Vlastní náklad
 
Album 2011

2011

Rok vydání: 2011 Songů: 11 Vydavatelství: Spálená records
 
Album Lanugo

Lanugo

Rok vydání: 2009 Songů: 9 Vydavatelství: Panther
 

Whoops, něco se stalo špatně

Omlouváme se, ale něco se porouchalo. Prosím obnovte okno prohlížeče.

Obnovit okno