Čeká nás první Mezinárodní filmový festival road movies

mim

Mezinárodní filmový festival road movies (International Road Movie Festival, IRMF), který se v Plzni uskuteční od 18. do 20. června 2018 v DEPO2015, přiláká nejen milovníky filmu a cestovatele, ale i fanoušky exotiky a netradičních cestovatelských zážitků. Představí snímky z USA, Kanady, Francie, Súdánu, Namibie a dalších netradičních destinací.

Filmový festival zaměřený na tématiku road movies je unikátním projektem v rámci celé kontinentální Evropy. Tomu odpovídá i počet přihlášených snímků do soutěže. Hned v prvním ročníku se totiž organizátorům přihlásilo více než 400 filmů z celého světa.

Do konečného výběru prošlo 23 filmů, přičemž pro 17 z nich to znamená zároveň českou premiéru. Mnoho filmů doprovodí filmové delegace a diváci se tak mohou těšit na diskuze

Bude to jízda

Pilotní ročník symbolicky zahájí první česká road movie Jízda režiséra Jana Svěráka. Projekce, která poběží 18. června od 19.30, bude jedinečná tím, že snímek bude promítán z původního 35mm filmového pásu.

„Kromě nových snímků představí festival také klasiky žánru, mj. kultovní film Bezstarostná jízda z roku 1969. Ta letos oslaví padesátileté výročí od okamžiku, kdy se rozjely filmové kamery a začaly snímat cestu Petera Fondy a Dennise Hoppera,“ láká na festival jeho umělecký ředitel Ondřej Bíba.

Doprovodný program

Doprovodný program nabídne cestovatelské přednášky a besedy. Na festival dorazí dobrodruh Matěj Balga, který na svém kole a kajaku objel svět, a také Martin Magnusek, který promítne fotky ze své 24 000 km dlouhé cesty Afrikou v sedle stařičké Čezety.

Za pozornost stojí i panel, kde vystoupí vědci a studenti Západočeské univerzity v Plzni. Diskuze poodhalí, zda současná věda postupuje vpřed skrze neúnavnou práci v laboratořích a archivech nebo zda jsou současní akademici spíše moderní verzí Indiany Jonese. Téma se bude týkat zejména cestování vědců a studentů za projekty po celém světě.

Skoro zadáčo

Závěrečný večer, který se uskuteční 20. června od 19.45, bude patřit světové premiéře filmu Rusko, sníh a rock’n’roll (The White Arrow), mapující 15 000 kilometrů dlouhou cestu zasněženým Ruskem. Film přijede osobně uvést jeho britský režisér Jim Kroft, který po slavnostním zakončení zahraje i několik písní z berlínského alba, jež zazněly i ve filmu.

„Festival chce být přístupný co největšímu počtu návštěvníků, čemuž odpovídá i základní vstupné 80 Kč a snížené vstupné 50 Kč pro studenty, děti a seniory. Pro držitele průkazů ZTP je vstup zdarma. Dopolední program a projekce mezi 17.-19. hodinou jsou zdarma pro všechny návštěvníky,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Václav Martinovský.