Top 5 videoklipů Kimbry, která míří do Prahy

David Šohaj

Její umělecké jméno je Kimbra, skvěle zpívá a pochází z Nového Zélandu. Narodila se jako Kimbra Lee Johnson, a to v březnu 1990. Jako zpěvačka obratně mixuje pop s klasickými prvky žánru rnb a v její tvorbě nechybí ani prvky rocku. Za své největší vzory, které ji při skládání ovlivňují, pokládá Prince nebo Björk. Její hudba je dost úspěšná. Dokonce se stala historicky teprve třetí zpěvačkou z Nového Zélandu, která vyhrála prestižní cenu Grammy. V současnosti má Kimbra za sebou celkem tři studiová alba, z nichž to poslední – Primal Heart – vyšlo teprve letos v dubnua představí ho v Praze na koncertě 14. března v Lucerna Music Baru.

I když Kimbře letos bylo teprve 28 let, své hudební kariéře se už věnuje od přelomu nového tisíciletí. Za těch 18 let toho na světové hudební scéně stihla opravdu hodně, a i když právě hudební videoklipy jsou dnes vnímány především jako jakési nutné zlo, Kimbra a její tým do nich dávají opravdu hodně. A teď nemluvíme jen o penězích, i když nejlevnější nejspíš taky nebudou. Dnes jsme pro vás vybrali pět jejích vizuálů, které nás baví a určitě stojí za zhlédnutí. Taky slouží jako dobrý průřez zpěvaččinou tvorbou, a pokud vám její osoba dosud unikala, můžete se s nimi připravit na blížící se koncert.

Settle Down (2010). Za osm let na tomhle tracku Kumbra nasmírala více než 28 milionů zhlédnutí. Tenhle singl pochází z jejího debutového alba Vows. Kimbra se tady hned na začátku objevuje v těsných černých šatech na klasickém divadelním jevišti obklopeném luxusními červenými závěsy. Následně se objevuje mladá dívka, která předvede brilantní scénu s mužským manekýnem. Všechno se odehrává ve stylu 50. let minulého století. Scény se následně prolínají se současností.

Human (2018). Jeden z nových singlů, který najdete na desce Primal Heart. Minimalistický vizuál, kde Kimbra po většinu času debatuje sama se sebou a neotřelým způsobem obhajuje svou lidskost. Tedy vlastně lidskost nás všech.

Top of the World (2018). Na její poslední desce se objevuje taky tenhle singl. Kimbra na něm pracuje s rychlejším tempem a téměř rapovou technikou. Na produkci se mimochodem podílel i Skrillex. Dost rapová je vlastně i tématika skladby. Vizuál je opět dost minimalistický a nutí soustředit se spíš na text.

Somebody That I Used To Know (2011). Když belgicko-australský hudebník Gotye pozval Kimbru k téhle vydařené spolupráci, nikdo nemohl tušit, že to bude její nejúspěšnější autorský počin vůbec. Vizuál má dnes na YouTube přes jednu miliardu zhlédnutí. A tuhle melodii rozhodně znáte i vy – i když jste o Kimbře třeba ještě neslyšeli.

Goldmine (2015). Tahle záležitost z Kimbřina druhého alba The Golden Echo se opět nese v jejím typickém stylu. Text prošpikovaný psychologickými úvahami vás donutí zamyslet se – a skvěle mu v tom nahrává i samotný vizuál, který pracuje s působivými animacemi.