Vynálezy, kterými nám technika přispěla (až) v roce 2018

David Šohaj

Věda a technika je dnes největší nadějí pro budoucí vývoj lidstva – řekněme si to rovnou. Přitom ještě před několika stovkami let byli lidé zajedno v tom, že všechno důležité už bylo objeveno. Jasně, některé výdobytky technologií sice budou ještě nadále zdokonalovány, ale nic velkého nás už nic nečeká. Taková tvrzení se ukázala jako jeden velký sebeklam a vědci po celém světě ročně dostávají od vládních i soukromých institucí grandy v hodnotě miliard dolarů. Mecenáši ve vědě zkrátka budoucnost vidí – větší než kdy předtím. Pojďme se podívat na pár objevů, které spatřily světlo světa teprve v loňském roce.

Umělá inteligence CIMON

Různé anorganické projekty, možnosti strojového učení a potenciál umělé inteligence je pro ty nejbystřejší vědecké mozky světa už dlouho tématem číslo jedna. Každým rokem v tomto směru překonáme hned několik důležitých milníků, často se o tom ale z bezpečnostních důvodů příliš nemluví. Mezi letošní největší úspěchy patří projekt společností Airbus a počítačového giganta IBM. Ti přišli s lehkým inteligentním robotem CIMON. To je zkrácenina pro Crew Interactive MObile CompanioN a jeho úkolem bude pomáhat astronautům ve vesmíru s výzkumem. Má se jednat o jakousi interaktivní encyklopedii dostupných znalostí. Něco jako vylepšený bratranec technologií Siri od Apple nebo Alexy od Amazonu.

Nejrychlejší elektromobil všech dob

Automobily poháněné na elektřinu jsou v novém tisíciletí velkou výzvou. Jsou zatraceně cool, šetří životní prostředí a stejně tak i vaši kapsu. Nejznámějším hráčem je v tomto progresivním odvětví samozřejmě pan Elon Musk se svou Teslou, rozhodně ale není jediný. Vlastní oddělení na vývoj elektromobilů má dnes každá větší automobilka a ta, která ne, neuvěřitelně zaspává dobu. Široká veřejnost měla letos šanci spatřit zatím nejrychlejšího rekordmana. Automobil s kódovým označením C_Two od společnosti Rimac dosáhne až na neuvěřitelných 415 kilometrů v hodině. Zrychlení z nuly na stovku potom zvládá za úctyhodných 1,9 sekund. Šílené, že? Auto už si můžete pořídit i vy – na rozdíl od poměrně dostupné Tesly (i díky dotacím, které na ni dostanete třeba v Norsku) vás ovšem model C_Two vyjde na asi 45 milionů korun. A to už si můžete koupit i nové Bugatti. Zkrátka a dobře – závisí to na osobních prioritách.

Mikroskopy s umělou inteligencí

Vědci v letošním roce začali aktivně využívat robotické mikroskopy obdařené určitou formou umělé inteligence. Zvláštní pozornost nejprve věnovali studiu podmořského planktonu. Ten je totiž v největší míře odpovědný za kvalitu vody a pro budoucnost člověka tedy opravdu klíčový. Vědci jej analyzovali především ve snaze dozvědět se více o tom, jak bychom mohli zachránit oceány. Tyto inteligentní mikroskopy mohou mořské živočichy sledovat 24 hodin denně. Fotografují je a vědcům předávají potřebná data. Zbrusu nová technologie IoT zlepšuje zaostření kamery pod vodou a vědcům umožňuje monitorovat podmořský život v reálném čase.

Roboti Omron

Pokud pracujete v továrně, nejspíš víte, že vaše pozice bude v budoucnosti poměrně ohrožená. Roboti nás na spoustě míst zkrátka nahradí; dříve nebo později. Firma Omron například přichází s roboty, kteří zvedají těžké předměty a zároveň se dokážou pohybovat vysokou rychlostí. Jejich senzory umožňují v reálném čase reagovat na okolí a už dnes mohou zastoupit ty nejnáročnější úkony ve výrobě.