5 důvodů, proč pracovat v kavárně nebo v restauraci

Lucie Bryndová

Nejrůznější kavárničky, bistra nebo tematické restaurace rostou v poslední době jako houby po dešti. Brigáda nebo práce v nich pak může být skvělou příležitostí pro váš osobní rozvoj. Přemýšlíte, že byste vyjeli za prací někam do zahraničí? Brigáda v restauraci nebo v kavárně je nejlepším místem, kde můžete začít. Ale nemusíte jezdit ani nikam daleko. Mnoho pozitiv přináší práce v gastronomii i u nás. Jaká to jsou?

  1. Získáte nové přátele. S příchodem do nového kolektivu přichází na řadu seznamování. Jsou kolegové, se kterými si nemusíte sednout, ale většinou se mezi nimi najde alespoň jeden takový, se kterým si budete opravdu rozumět a mohou se z vás stát přátelé i mimo práci. A kdo říká, že si nemůžete najít kamarády ani mezi zákazníky? Nebojte se s lidmi mluvit a oslovte někoho ze stálých zákazníků, kdo je vám sympatický. Nemusí jít vždycky jenom o potenciálního partnera nebo partnerku.
  2. Váš plat není omezený. Alespoň ve většině kaváren a restaurací platí pravidlo, že máte nějaký fixní plat a zbytek už je na vás. Výše dýšek od zákazníků jsou dány nejen spokojeností s nápoji nebo jídlem, ale zejména vaším přístupem k nim. Když vás bude práce nudit a budete se tvářit jako kakabus, pak je dost pravděpodobné, že se to odrazí i na vaší výplatě. Naopak milý úsměv a pečlivý servis všichni rádi ocení.
  3. Jakou energii dáte lidem, taková se vám vrátí. Ať už děláte cokoli, práce pro vás musí být zábavou. Musíte ji dělat s láskou, chutí a respektem. Prostředí plné radosti a lásky bude zákazníky přitahovat jako magnet. A věřte, že takovou energii vám budou zákazníci sami vracet. Nenechejte se nikým rozhodit. Když přijde někdo naštvaný a nepříjemný, neoplácejte mu stejnou mincí. Buďte vždy vstřícní a milí a uvidíte, že se to podepíše i na náladě toho bručouna. Nakonec se vám třeba svěří a vysvětlí, proč byl tak nepříjemný. Člověka vždycky zaskočíte, když se nenecháte vtáhnout do jeho špatné nálady, ale naopak ji přebijete pozitivním přístupem.
  4. Můžete trénovat angličtinu nebo jiné jazyky zadarmo. Neplatí to pouze pro práci v zahraničí. I u nás, pokud tedy pracujete zejména v centru města, kde se nejčastěji cizinci pohybují, si můžete procvičit jazykové dovednosti. Samozřejmě pokud toužíte po plynulé španělštině, pak asi bude lepší vyrazit někam, kde se španělština používá častěji. Nebojte se mluvit, nikdo vám hlavu neutrhne za to, když nebudete mluvit zrovna jako rodilý mluvčí. Lidé ocení vaši snahu a rádi vám pomohou říci nějakou větu nebo slovíčko správně, abyste to příště už nepopletli.
  5. Naučíte se dobře si zorganizovat práci. Máte v životě chaos, nic nestíháte a je pro vás náročné si cokoli naplánovat? Práce v kavárně nebo restauraci vyžaduje přesný řád. Jakmile do tohoto stereotypu zapadnete, půjde vám organizace nejen vaší práce, ale i soukromého života lépe. Aby neodcházeli zákazníci nespokojení, musíte ve chvílích, kdy nestíháte, vyhodnotit, co je nejdůležitější, a zvládnout zároveň myslet na několik věcí najednou. A právě schopnost zachovat v takových momentech chladnou hlavu se vám bude v životě ještě mockrát hodit.