7 věcí, které vás mohou připravit o chuť. Věděli jste, že stačí, aby vás někdo praštil do obličeje?

Pavla Gabrhelíková

Nevěřili byste, čím vším se dobrovolně připravujeme o chuť i čich! Škoda, že už pak člověk nemá možnost zjistit, jak skvěle jídlo chutnalo původně...

  1. Fast Food. Vysoká hladina tuku a cukru neškodí jenom vašemu pasu. Mění taky způsob, jakým váš mozek zpracovává chutě. Takže potom vám „normální“ jídlo nechutná tak dobře, jak by mohlo.
  2. Alkohol. Neovlivňuje přímo chuťové poháry, nicméně mění texturu úst a s každou další skleničkou chutná jídlo méně výrazně.
  3. Sladké nápoje. Pokud často pijete přeslazené limonády, získají vaše chuťové receptory mnohem větší rezistenci proti cukru. Je to jako s drogami. Abyste cítili stejnou sladkost jako na začátku, musíte zvyšovat dávku.
  4. Rána do obličeje. Jakýkoliv silnější úder do hlavy snadno přetrhá nervy zodpovědné za čich. Někdy se to samo od sebe spraví, ve většině případů je ale poškození trvalé.
  5. Kouření. Ze všech jmenovaných položek má kouření na svědomí nejvíc lidí bez stoprocentní chutě. Cigarety poškozují mikroskopické chloupky pokrývající vnitřek nosu a mají vliv i na hlen podél nosní přepážky. Ať už kouříte nebo se často vyskytujete v zakouřeném prostředí, dehtový povlak pokryje ústa i nos a vy budete mít mnohem méně z jídla i příjemných vůní.
  6. Čisticí chemikálie. Uklízet musíme všichni. Ale je dobré při tom chránit své vjemy. Pokud se nadýcháte kyseliny nebo jiných chemikálii, mohou vážně poškodit vaši chuť i čich. Při uklízení proto otevírejte okna a při odstraňování nečistot z odpadu „krtkem“ nemějte obličej přímo nad odtokem
  7. Slepota. Spoléháte na to, že když ztratíte zrak, ostatní smysly se zostří? Ne tak úplně. Vědci nedávno zjistili, že vnímání barev jídla výrazně ovlivňuje jeho chuť. Ztráta zraku by proto měla na vaše kulinářské zážitky velký dopad.