9 zajímavostí o kávě, které byste rozhodně měli vědět, pokud ji pijete

Eva Vogelová

Někteří se bez ranního šálku kávy nedokážou pohnout z domu. Máte to podobně? V tom případě byste si o zázračném nápoji měli něco přečíst.

  1. Na trhu se vyskytují nejčastěji dva druhy kávy

Jde o Arabicu a Robustu. Obě mají několik odrůd, ale rozdíly mezi nimi zůstávají podobné. Arabica je mnohem kvalitnější než Robusta a to se odráží na ceně. Arabica má mnohem výraznější, aromatickou chuť. Robusta je oproti Arabice více hořká, ale na pěstování je mnohem méně náročná.

  1. Zhruba osmdesát procent světové kávy vyrábí drobní zemědělci

V dnešní době jde o poměrně překvapující fakt, protože spoustu věcí již zvládají stroje ve velkých fabrikách. U kávy je to však jinak, a to z jednoduchého důvodu. Ruční sklizně, sušení a kvašení kávových zrn je mnohem kvalitnější, když se provádí ručně. V Brazílii a Vietnamu produkuje kávu okolo dvaceti pěti milionů drobných zemědělců.

  1. Káva nepomáhá na kocovinu

Mysleli jste si, že když vás bolí hlava po prohýřené noci, pomůže vám káva? Tak to jste se spletli. Alkohol člověka dehydratuje, takže je po něm nutné vydatně doplnit tekutiny, ale ne kávou. Ta totiž způsobuje odvodňování. Pokud chcete něco na nakopnutí, káva je ideální, ale musíte s ní vypít i hodně vody, aby vás hlava nebolela ještě více.

  1. Největším výrobcem kávy na světě je Brazílie

Následuje ji Vietnam a Kolumbie. Brazílie má během sklizně zhruba 49 milionů šedesátikilových pytlů kávy, což je obrovské množství. Brazílie produkuje hlavně Arabicu.

  1. Lidé ve Finsku mají nejvyšší spotřebu kávy na světě

V těsném závěsu je Norsko a Island. Ve Finsku spotřebuje jeden člověk v průměru zhruba dvanáct kilogramů kávy za rok!

  1. Káva má mnoho zdravotních benefitů

Obsahuje vysoké hladiny antioxidantů a příznivých živin, například riboflavin, hořčík nebo draslík. Zlepšuje metabolismus a zvyšuje potenciál spalování tuků. Nejlepší benefit, který nepochybně vnímáte, je zvýšení energie. Káva taky snižuje riziko vzniku diabetu typu dvě, Alzheimerovy choroby a některých typu rakovin.

  1. Nejdražší káva je Kopi Luwak

Není se čemu divit. Cibetkové šelmy požírají zrnka kávy, které projdou jejich trávicím traktem. Lidé pak sbírají zrna z jejich výkalů. Dělá se to tak proto, že zvíře stráví dužinu zrnek a ta jsou pak jemnější a mají méně hořkou chuť. Sběrači zrnek kávy musí vytřídit z trusu ovíječe skvrnitého. To je také důvod, proč se jich vyprodukuje jen zhruba pět set kilogramů za rok. Cena za tuhle chuťovku se pohybuje v řádu několika set dolarů za jeden kilogram.

  1. Kávou se můžete předávkovat

Někdy přicházejí dny, kdy musíte vypít několik šálků po sobě, aby vás to pořádně nakoplo. Nemusíte se však bát, že by vám to mohlo nějak výrazně jednou za čas ublížit. Museli byste vypít zhruba osmdesát šálků kávy za sebou, abyste se předávkovali. Rozhodně se o to ale nikdy nepokoušejte!

  1. Káva byla údajně objevena pastevcem

Podle legendy byla kávová zrna náhodou objevena pastevcem, který zjistil, že jsou kozy po konzumaci zrnek mnohem energičtější. Svůj objev předal jednomu opatovi, který si z nich dělal nápoj, díky němuž pak vydržel neusnout během dlouhých večerních modliteb… Účinky kávových zrn se pak rozšířily mezi mnichy a mezi další skupiny lidí, až je poznal celý svět.