Jíte rychle? Koledujete si o infarkt, cukrovku a bůhví co ještě

pavlag

Vědci přišli na to, že lidem, kteří se cpou jak před popravou, hrozí mnohem častěji některá z civilizačních chorob. Řeč je o obezitě, vysokém krevním tlaku, cholesterolu nebo dokonce cukrovce.

Znáte takové to, jak přijdete domů z hospody a během asi deseti sekund vyluxujete celou lednici? Nebo když trávíte sobotu s jídlem a ve třech minutách jste do sebe schopní naházet celou pizzu i s krevetími chipsy a zapít to dvěma litry Coca-Coly? Věřte, nebo ne, ohrožujete tím svůj život. Později na vás může čekat dieta, při níž si dáte maximálně brokolici, vařené nesolené maso a sklenku vody.

Test totiž hovoří za vše: Ten, kdo do sebe nahází jídlo jak do kanálu, si škodí hned na několika frontách. Systematicky tak pracuje na tom, aby své srdce ucpal tukem nebo se za pár let nevešel do sedačky v kině.

Doktor Yamaji se svým týmem zkoumal šest set čtyři mužů a čtyři sta čtyřicet žen v průměrném věku padesáti jedna let. Všichni byli na počátku výzkumu zdraví a byli požádáni, aby uvedli v dotazníku svůj způsob stravování. Mimo jiné ho měli taky označit za pomalý, středně rychlý nebo rychlý. To bylo v roce 2009. O pět let později byli účastníci přezkoumáni. „Když jí lidé rychle, je větší pravděpodobnost, že nemají pocit plnosti, a proto se budou přejídat. Takové přejídání způsobuje větší fluktuaci glukózi, což vede k inzulínové rezistenci,“ říká Yamaji.

Takzvaný metalický syndrom neboli „mets“ je jednou z příčin kardiovaskulárních onemocnění nebo obezity a je považován za jedno z nejzhoubnějších civilizačních onemocnění. „Měli jsme pouze omezené informace, ale i tak jsme mohli hodnotit vztah mezi rychlostí stravování a rizikem výskytu onemocnění,“ říká dále doktor Yamaji.

Skupinu rozdělil do třech kategorií a vzal v potaz i jejich fyzickou aktivitu a druh konzumovaných potravin, což byly informace, které získal z dotazníku. Za pět let testování trpělo metabolickým syndromem 84 % pacientů. Nejčastějšími zástupci nemocných byli rychlí a středně rychlí jedinci.

Pokud nevíte, jak se zbrzdit, doporučujeme důkladně žvýkat. Když se budete soustředit na to, abyste každé sousto důkladně rozmělnili, sníte toho na večeři méně. Jiné studie taky dokázaly, že lidé, kteří jedí pomalu, pociťují hlad později a u jídla víc pijí, což přispívá k pocitu plnosti. To ovšem neplatí, pokud do sebe soukáte celou husu a zapíjíte každé sousto pivem.

Vědci z Texaské univerzity se zaměřili pouze na tloustnutí. Taktéž zkoumali poměrně početnou skupinu a zjistili, že lidé, kteří jí pomalu a důkladně žvýkají, přijímají méně kalorií. Zkoušeli jim taky nařídit, aby jídlo snědli rychle a pak aby jedli pomalu a pili u toho. Účastníci potvrdili, že po pomalu zkonzumovaném jídle nemají tak brzo pocit hladu.

Proto jedna rada nad zlato: Přestaňte se tak moc a tak rychle, cpát! Můžete být v posilovně každý den, ale pokud budete jíst jenom červené maso, sladkosti a zapíjet to chlastem, asi vám to moc nepomůže. A když už jíte něco, co nemá miliardu kalorií, i tak to jezte pomalu. Navíc když vám padá jídlo z pusy a dávíte se hranolkami, není to příliš přitažlivé ani pro opačné pohlaví.