V Norsku se otvírá první evropská podmořská restaurace

ČTK, mim

V Norsku dnes zahajuje provoz první evropská podmořská restaurace, která vznikla na jihu země. Za projektem stojí architektonická firma Snöhetta, která navrhla i originální budovu Opery v metropoli Oslu či památník obětem teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku.

Restaurace, nacházející se v nejjižnějším cípu Norska v okrese Lindesnes, dostala název Under. Tento výraz má v norštině – podobně jako v angličtině – význam „pod“ a poukazuje tedy na polohu objektu, stejné slovo ale také v norském jazyce označuje „zázrak“.

Není se čeho bát

Restaurace leží zčásti nad mořskou hladinou, přičemž vstup je obložený dřevem. Osm metrů dlouhé schodiště pak návštěvníky zavede do velké restaurační místnosti pro 40 hostů, které dominuje gigantické průhledné okno umožňující hostům po celou dobu sledovat dění v okolních vodách.

Zatímco během dne proniká do restaurace přirozené světlo filtrované zelenomodrou barvou oceánu, po setmění je osvětlen jak interiér podniku, tak okolní vody. „Obří okno neukazuje podmořský svět jako akvárium, ale reálně,“ zdůraznil zakladatel firmy Snöhetta Kjetil Traedal Thorsen. Podle Thorsena se návštěvníci restaurace nemusejí ničeho obávat, protože stavba byla navržena tak, aby odolala velmi drsným podnebným podmínkám, včetně „vlny století“.

Michelin

Podnik má tři úrovně: ze vstupní haly se šatnou nad hladinou moře se prochází vinným barem do modrozeleně vymalované místnosti se dvěma dlouhými a několika menšími jídelními stoly. Součástí projektu je i výzkumné centrum, kde budou mezioborové týmy zkoumat chování mořských živočichů.

Restaurace doporučuje, aby si hosté na návštěvu vyhradili 3,5 až čtyři hodiny času. Pokrmy bude připravovat tým kuchařů se zkušenostmi z řady restaurací oceněných gastronomickým průvodcem Michelin.

Plné osmnáctichodové jídlo, zakládající se na mořských produktech a dalších místních surovinách, může vyjít až na 3700 norských korun (9800 českých korun) na osobu, včetně nápojů. „Naším cílem je přesvědčit 50 procent hostů, kteří se k nám přijdou najíst, aby rovněž strávili noc v místním hotelu… Očekáváme, že do restaurace přijde ročně na jídlo kolem 12 000 lidí,“ uvedl Gaute Ubostad, jeden ze dvou bratrů, kteří vlastní restauraci i nedaleký hotel.