10 japonských městských legend, co vás vyděsí víc než jejich filmové horory

Redakce

Proč jsou japonské hohory tak děsivé? Většina z nich je totiž založena na městských legendách a pověrách. Ty jsou ale mnohdy ještě strašidelnější než jejich filmové verze...

  1. Žena s pořezaným úsměvem
    Stará legenda praví, že jde o ženu samuraje, která byla svému muži nevěrná. Když to bojovník zjistil, popadl dýku a rozřízl jí ústa od ucha k uchu. Od té doby žena chodí světem s obličejem zahaleným rouškou. Když někoho potká, zeptá se ho „Jsem krásná?“ a pokud dotyčný odpoví, že ano, roušku si sundá a odhalí obrovskou jizvu. Pak se zeptá znovu – a když je odpověď negativní, vyrobí dotazovanému stejný věčný úsměv, jako má sama.
  2. Daruma-san
    Daruma-san je dívka, která uklouzla v koupelně, zemřela a ještě jí při tom vylétlo oko z důlku. Pokud ji vyvoláte u sebe doma – tak, že ji třikrát vyzvete, ať se ukáže – bude vás celý den pronásledovat a pokud vás dožene, je to váš konec.
  3. Onibaba
    Onibaba je příšerné mosntrum, které na sebe bere podobu staré laskavé dámy. Svým kouzlem si dokáže všechny, které potká (nicméně vybírá si hlavně muže), snadno ziskat a nalákat do svého úkrytu. Tam je, omámené kouzlem, uvaří a sní. Takže pozor na stařenky!
  4. Teke teke
    Děsivý městský přízrak ženy, která spadla na koleje a vlak ji v pase roztrhl na dvě poloviny. Ta vrchní půlka teď bloudí ulicemi, kmitá na silných rukách a koho po půlnoci potká, toho také rozpůlí.
  5. Rudý pokoj
    Je to internetová pop-up stránka. Když se vám náhled objeví, něžný dívčí hlásek se zeptá „Líbí se ti rudý pokoj?“, a pak to bude donekonečna opakovat. Pokud vám v prohlížeči toto okno vyskočí, můžete počítat s tím, že už jste prakticky mrtví.
  6. Kagome, kagome
    Je to píseň a s ní spojená dětská hra. Jedno dítě je vybráno jakožto démon. Zavře oči, posadí se a ostatní děcka kolem něj chodí v kruhu a zpívají tuto písničku. Když text skončí, dítě se zavřenýma očima musí zkusit uhádnout, který kamarád stojí přímo za ním. Říká se ale, že jednou nějaké děti odzpívaly špatný text a přivolaly skutečného démona. Dítě uprostřed kruhu začalo křičet a zlá entita mu vyrvala oči a znetvořila tvář.
  7. Onryō
    Je to japonský výraz pro pomstychtivého a zlého ducha, který umí skutečně zasahovat do světa živých a smrtelníkům dokáže ublížit, a dokonce je i zabít. Jejich duši, které opouští mrtvou fyzickou schránku, si pak vezme k sobě. 
  8. Škvírková dívka
    Dívka, která se skrývá ve vašem bytě ve skříňkách, šuplících, pod postelí, pod peřinou – prostě kdekoliv, odkud vás může pozorovat škvírkou. Po čase se vás zeptá, zda chcete hrát na schovávanou, a pokud ji najdete, čekají vás dvě možnosti – buď vás vezme do jiné dimenze, anebo vás stáhne do pekla. Výborně!
  9. Reiko Kashima
    Gratulujeme – právě jsme vás asi zabili! Říká se totiž, že kdo slyší pověst o Reiko Kashima, tomu se do měsíce zjeví. Tato legenda se dost podobá Teke teke. Reiko ale přišla na kolejích „pouze“ o nohy. Po smrti se do ní vtělil démon smrti a v torzu dívky obchází lidi a ptá se jich, kde jsou jeho nohy. Jediná správná odpověď je „Trať Meishin“ (dnes dálnice). Za jakoukoliv jinou reakci vám utrhne dolní končetiny.
  10. Tominino peklo
    Tomino’s Hell aka Tominino peklo je báseň japonského autora Inuhika Yomota. Říká se, že ji člověk může přečíst pouze v duchu. Jakmile ji odrecituje nahlas, začnou se mu dít tragické věci – od lehkých zranění přes rozpad vztahů až po úmrtí členů rodiny.

Tajemné Japonsko: Seznamte se s mýtickými bytostmi ze země krvavého slunce

Dárek pro dceru? Ani náhodou! 5 slavných panenek, které posedl démon