10 kávových faktů aneb zajímavosti, které byste měli vědět, pokud pravidelně pijete kafe

Redakce

Pijete rádi kávu? Pak by vás možná mohly zajímat některé kuriozity o tomto zázračném nápoji.

  1. Legenda praví, že kávu objevili etiopští pastýři. Všimli si, že jejich kozy okusují keře, po kterých se chovají velmi podobně a mají větší výdrž. Poté tedy kávové bobule ochutnali a zjistili, že jim také dodávají energii.
  2. Nejdražší a nejkvalitnější káva na světě je Kopi Luwak. Pochází z Indonésie. Vyrábí se zvláštním způsobem. Ovíječ skvrnitý sežere kávové bobule. Projdou trávicím traktem zvířete a než z něj vyjdou ven, upraží se. Pak už je stačí jen hledat výkaly zvířat a sbírat je. Kopi Luwak je zcela přírodně vytvořená káva a pro svoji náročnost v získávání zrn je velmi drahá.
  3. Na světě máme dva druhy kávových bobů. Arabicu a Robustu. Arabica je oblíbenější, její celosvětová produkce je přes 70%. Pěstování ale není vůbec snadné. Robustu si lidé oblíbili méně. Na rozdíl od Arabici je méně náročná na pěstování, ale obsahuje více kofeinu.
  4. U lidí, kteří pravidelně pijí malé množství kávy, je velká pravděpodobnost, že neonemocní na stáří Alzheimerem.
  5. Vědci se domnívají, že v budoucnu bude možné jezdit dopravními prostředky poháněnými kávovými zrny. Kávová sedlina obsahuje 10 – 20% oleje. Jelikož se palivo neustále zdražuje, do budoucna se nabízí tato levnější alternativa.
  6. Káva může být pro některé jedince ve větším množství nebezpečná. Lidé, kteří trpí pocity úzkosti, poruchou soustředěnosti nebo nespavostí, by neměli pít kávu. Všechny tyto negativní jevy káva u člověka několikrát znásobí.
  7. Napadlo vás někdy, že káva je vlastně ovoce? Zrna se nacházejí uvnitř kávové bobule rostoucí na keři či stromě.
  8. Káva byla původně určena k jídlu, nikoliv pití. Africké kmeny míchali kávové bobule s tukem. Výsledkem byl produkt určený ke konzumaci, který dodával lidem velkou dávku energie.
  9. Pokud člověk vypije kolem 20 šálků kávy v jeden den, začne se cítit divně. Může mít závratě nebo mu začne být špatně od žaludku. Po 50 šálcích začínají záchvaty, může dojít až k infarktu a následné smrti. Do těla se dostane tolik kofeinu, že to lidské srdce už nevydrží.
  10. Obyvatelé New Yorku vypijí 8x více kávy v poměru velkých měst na celém světě. Teď už víte, proč se o tomto proslulém městě říká, že nikdy nespí. New York má nespočet kaváren, doslova na každém rohu, ale stejně je většina z nich vždy nabitá lidmi.

10 hipsterských restaurací, které by se měly okamžitě zavřít

Instagramové účty, kde načerpáte inspiraci na zdravé snídaně