10 skrytých zajímavostí z Harryho Pottera, které neznají ani nejvěrnější fanoušci

Redakce

Myslíte si, že svět Harryho Pottera znáte líp než vlastní boty? Abyste se nedivili! Mám pro vás pár zajímavostí, které překvapily i nás, skalní fanoušky kouzelné série. Věděli jste například to, že...

  1. Na přebalech českých vydání knih o HP je vždy postava, která v daném díle zemře?
    Na Kameni mudrců je vyobrazen jednorožec, na Tajemné komnatě had a fénix (který zemře a pak se znovuzrodí). Ve vězni z Azkabanu sice žádná smrt není, o hlavu ale málem přijde hipogryf Klofan, který na deskách knížky na zádech nese hlavní postavy. Z Ohnivého poháru se směje nebohý Cedric Diggory, z Fénixova řádu zase Sirius Black. Na Princi dvojí krve je Harry spolu s Brumbálem a na Relikviích smrti s Voldemortem.
  2. Erised je pozpátku „desire“, tedy touha?
    A zrcadlo z Erisedu přeci ukazovalo to, po čem srdce toho, kdo do něj hleděl, nejvíce toužilo.
  3. Členové rodiny Blacků jsou pojmenování podle hvězd?
    Sirius je nejjasnější hvězdou souhvězdí Velkého psa. Bellatrix je třetí nejzářivější v souhvězdí Orion a říká se jí také „hvězda válečnice“. Regulus je hvězda, která tvoří srdce v souhvězdí Lva a to ještě není vše. Podle zářivých nebeských těles se jmenují také Andromeda a Alphard Blackovi.
  4. Školník Argus Filch a Harryho sousedka Arabella Fig mají mnoho společného?
    Oba jsou motáci, mají stejné iniciály a oba milují kočky.
  5. Pobertův plánek s sebou nese smrtelné prokletí?
    Na titulní straně kouzelné mapy jsou jeho autoři vyjmenováni v následujícím pořadí: Měsíčník (Remus Lupin), Červíček (Peter Pettigrew), Tichošlápek (Sirius Black) a Dvanácterák (James Potter). A přesně opačně v knihách tyto postavy postupně zemřou; jako první je to James, následuje Sirius, Červíček a nakonec Měsíčník.
  6. Možná existuje spojení mezi podvodníkem Mundungusem Fletcherem a Hermioniným kocourem Křivonožkou?
    Oba jsou totiž v knize popisováni jako majitelé krátkých tlustých nožiček a dlouhého zrzavého porostu.
  7. Číslo Siriusova trezoru u Gringottových je číslo stránky, na níž v britské verzi knihy zemře?
    Je to tak. Stránka, na které se Sirius propadne neviditelným závojem a odejde na věčnost, se shoduje s číslem jeho bankovní úschovny.
  8. Kód pro vchod na Ministerstvo kouzel je přímo magický?
    Když pan Weasley vede Harryho na ministerstvo vchodem pro hosty, tedy skrze telefonní budku, vytočí číslo 62442. Pokud to namačkáte na klávesnici telefonu, zjistíte, že to dá dohromady slovo „MAGIC“.
  9. Dveře do Brumbálovi ředitelské pracovny mají svou symboliku?
    Vchod střeží bronzová socha gryfa, v angličtině by se jim tedy dalo říkat „gryffin-door“, což je původní název koleje Nebelvír. Do té Brumbál chodil, když ve škole čar a kouzel ještě studoval.
  10. U Voldemortova hrobu stojí velmi speciální strom?
    Když se ve čtvrtém díle Harry a Cedric dostanou na hřbitov, kde leží Tom Raddle, všimnou si u jeho hrobu velkého tisu. Z něj pochází dřevo, ze kterého je vyrobena Voldemortova hůlka.

Harry Potter je hrdina! Jeho filmový představitel na ulici zachránil pobodaného

Na podzim vyjdou dvě nové knihy o Harry Potterovi