12 zaměstnání z minulosti, která byste nikdy dělat nechtěli. Záchodoví pomocníci měli plné ruce … práce!

Redakce

Všichni si občas stěžují na práci. Kdo říká, že ne, lže! Tento článek vám pomůže uvědomit si, že na tom ještě nejste tak zle. V dřívějších dobách lidé dělali povolání, o které byste rozhodně nestáli. Po přečtení článku budete rádi za to, co děláte!

  1. Chytač krys. Jak název napovídá, jednalo se o člověka, který chytal myši a potkany. Konkrétně v londýnských ulicích za dob viktoriánské éry. Lapal je holýma rukama. Někdy k jejich vylákání používal jed. Nutno podotknout, že to byla práce záslužná, protože tito hlodavci přenášeli nejrůznější nemoci.
  2. Zloděj těl. Tito lidé vykopávali těla z hrobů a prodávali je lékařským fakultám. Dost neetické zneuctění památky zemřelých.
  3. Ornatrix. Jedná se o římský ekvivalent kosmetičky. Ženy s tímto povoláním byly povinné zajišťovat šlechtě nejaktuálnější informace o trendech. To nezní sice vůbec špatně, ale šlechta byla někdy dosti vybíravá. Často měla mnoho nesplnitelných vrtochů. Za nevyplněná přání občas hrozil ženám trest.
  4. Holič / Ranhojič. Holiči jsou i dnes, ale v 15. století nebylo jejich jedinou prací jen úprava vlasů. Odstraňovali také vši, trhali zuby a prodávali krev. To je job, co?
  5. Římský Projektant orgií. Ano, je to tak! I taková věc jako sexuální orgie se dříve plánovala, dokonce speciálními lidmi. Ti měli na starost vše s událostí spojené. Seznamy hostů, zajištění jídla a umístění jednotlivých druhů orgií.
  6. Nosič nosítek. Pamatujete si na nosiče nosítek v pohádce Šíleně smutná princezna? Přesně tak to fungovalo i v reálu. Docela dřina, nemyslíte?
  7. Knock knobbler. Dost blbá práce. Knobbler byl pověřený střílením zatoulaných psů v alžbětinské době. Děs!
  8. Počítač. Předtím, než byly vytvořeny počítače, jak je známe dnes, prováděly všechny úkoly s nimi spojené převážně ženy. Ty najímala NASA. Úkoly byly jasné. Počítat, přepočítávat a převádět jednotky stejně jako to nyní dělají naše notebooky. Fuška, co?
  9. Záchodový pomocník. Tito pomocníci byli najímáni na královském dvoře, aby pomáhali králi na záchodě. Byla to mizerná práce, ale někdo ji dělat musel.
  10. Kočičí doručovatel. Některé kočky měly štěstí, když jim speciální kočičí doručovatel donášel jídlo. Tito zachránci chodili z jatek do jatek a sbírali jídlo pro kočky z bohatých rodin. Pro milovníky těchto zvířátek ideální práce, ale navštěvovat jatka?!
  11. Předčítač. Tito tovární dělníci měli za úkol číst nahlas zprávy a jiné typy tiskovin ostatním zaměstnancům v průběhu dne. Informace jsou důležité!
  12. Stavař bowlingových kuželek. Když jdete na bowling či na kuželky, je pro vás zcela automatické, že shozené kuželky se s pomocí stroje zase narovnají. Vždy tomu tak nebylo. Tuto práci dělali kdysi lidé. Koho by dnes bavilo být na bowlingu z druhé strany?

Nejhorší věznice světa – tam byste nevydrželi ani den!

15 motivačních citátů, které vás nakopnou