4 nejlepší místa v Evropě, kde si užijete dobrodružnou dovolenou

Redakce

Toužíte po změně a místo ležení na pláži chcete zažít pořádné dobrodružství? Tak přesně to pro vás máme. Vybrali jsme totiž destinace, které jsou pro takovou dovolenou naprosto dokonalé. Až je uvidíte, sami si je zamilujete. Těšíte se? Jdeme na to!

  • Jízda na koni v Turecku. Pokud si chcete užít nádhernou přírodu na kouzelném zvířeti, jako je kůň, tak Turecko je naprosto ideálním místem. Uvidíte zde tajemnou krajinu, zvláštně tvarované skály a zažijete dobrodružství. Můžete zde vjet na osmidenní výlet s početnou skupinkou lidí, kteří očekávají to samé co vy. Budete společně cválat podél údolí a zkoumat vzdálené vesnice. V sedle budete každý den asi šest hodin – je to proto ideální pro zkušenější jezdce. Ani ubytování nebude nuda, protože se spí v týpí a večeřet budete v tradičním stylu ve společném stanu vsedě na koberci.
  • Túry na Balkáně. Pěší a cyklistická stezka Via Dinarica byla otevřena před dvěma lety a je dlouhá celkem sto kilometrů od slovinských Dinaric Alp na sever až do Makedonie, přes Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Srbsko, Černou Horu a Albánii. Existují celkem tři možnosti, jak jít: buď můžete jít vysoko do hor, na cyklistickou stezku po zelené značce, nebo po modré značce podél dalmatského pobřeží. Místní společnost nabízí neskutečné výlety s průvodcem, které jsou šité na míru. Určitě si vyberete.
  • Hurá do přírody ve Španělsku. Rys Iberský se kdysi proháněl po více než polovině Iberského poloostrova. Dnes je to jedna z nejvzácnějších koček na světě a vyskytuje se pouze ve dvou lokalitách: v národním parku Doňana na jih od města Sevilla a v robustním národním přírodním parku na severu Andalusie. Můžete zde očekávat spoustu dobrodružství, ale je lepší, když si uděláte výlet společně s průvodcem. Je tak větší šance, že uvidíte vzácného rysa a nic se vám nestane.
  • Moře na kajaku v Estonsku. Pobřeží Baltského moře v Estonsku je divoké a nedotčené. Najdete tu kouzelné, volně žijící živočichy, kteří vám vrazí dech. Nasedněte do kajaku, pádlujte mezi ostrovy, kolem upuštěných usedlostí, tajemných ruských strážních věží, které zde zůstaly, a objevte i další zajímavosti. Místní společnost plánující tohle zajímavé dobrodružství nabízí několik skupinových výletů spojených s pěší turistikou a tábořením na okolních ostrovech. Pokud milujete potápění, tak i to si tu užijete.

Kam vyrazit v Evropě na nejluxusnější nákupy?

Kam vycestovat za vynikajícím vínem?