5 + 1 cool evropských měst, kam se dá vyrazit na víkend za pár šupů

Redakce

Chcete cestovat, ale nemáte čas ani peníze? To vůbec nevadí! Díky trendu couchsurfingu a Airbnb se skoro všude dá přespat prakticky zadarmo a dojet tam vás vyjde leckdy na míň, než jeden večírek se vším všudy v Praze. Tady je pár tipů, kam po Evropě vyrazit, aby to moc nestálo a dalo se to stihnout za víkend.

  1. Vídeň
    Jste typický kavárenský povaleč? Vídeň je pro vás ta pravá volba. Nejlepší je samozřejmě vyrazit tam před Vánoci, ale i během roku tam jeden může strávit opravdu příjemný víkend. Zda budete obcházet podniky s nejvyhlášenějšími Sachery a cucat k tomu kávu, anebo radši budete nasávat umění starých mistrů v Albertině (či jiné z mnoha a mnoha vídeňských galerií), to už je na vás. Autobusem se tam dostanete za pouhé dvě stovky.
  2. Budapešť
    Busem se do hlavního maďarského města dostanete za 330 korun. Zdejší lidé jsou neuvěřitelně pohostiní a jejich speciality si užije každý labužník. A pokud v noci vyrazíte do toho správného nočního klubu, nechte si doporučit, budete mít pocit, jako byste byli pořád doma. Cestou na hotel nebo ubytovnu si ale stoprocentně vezměte taxíka.
  3. Krakov
    Nádherná architektura a jedinečná atmosféra studentského města. Jen, co vyleze sluníčko, tam na ulicích uvidíte hloučky mladých lidí hrajících na nejrůznější nástroje – jen tak, pro radost. V Polsku je navíc celkem levno a s trochou snahy se tu domluvíte i po našem. Autobusem se tam dostanete za 250 kaček.
  4. Paříž
    Stigma luxusní destinace, kterou si budete moci dovolit možná o líbánkách, je dávno pryč. Autobusem se z Prahy do Paříže můžete dokodrcat už za 550 korun a jako jedno z nejoblíbenějších evropských měst jsou jízdenky směr tam často v akcích a se slevou. Co tam budete dělat, to je snad jasné – úplně cokoliv, protože je to město měst!
  5. Mnichov
    Berlín? Na ten se vykašlete, od konce 90. let tam jezdí všichni a je to veliká nuda. To Mnichov, panečku, to je jiná. Památky se tu snoubí s moderní architekturou, na ulicích potkáte vystylované lidi různých tvarů a barev a na starých kolech se tu taky jezdí. Jízdenku tam seženete za cenu do pěti stovek podle dopravce. Bavorský Sauerkraut, pokrm ze zelí vařeného s brambory a uzeninami, prostě musíte ochutnat jedině tady. 
  6. Stavanger
    Tohle je verze pro náročné, nicméně v kontextu je to pořád za pár šupů. Letenky za 1750 korun momentálně seženete přímo z Prahy do čtvrtého největšího norského města, které je obklopeno jezery. Výlet na mrazivý sever a za krásou tamní přírody nemusí být nakládačka, co vás zruinuje. Tohle už chce ale alespoň na prodloužený víkend.

Hotely, kde můžete zažít Padesát odstínů temnoty

GALERIE: Vyrazte do Kappadokie. Tam je realita lepší než Photoshop