5 aplikací na takové to domácí cvičení

karolinabranikova

Chcete se dostat do formy, ale nevyhovují vám posilovny plné ufuněných sportovců s čínkami? Tentokrát jsme pro vás připravili balíček aplikací, se kterými můžete potrápit své svaly v pohodlí domova. Najdete si tu své, ať už jste v oboru fitness začátečník, nebo trénovaný profík.

Sworkit

Sworkit je asi jednou z nejuniverzálnějších fitness aplikací na trhu. Základní verze nabízí přes 160 cviků rozdělených do 4 kategorií: silové cviky, kardio, jóga a stretching. V každé z nich pak máte na výběr z několika sériových cviků, rozdělených podle oblastí vašeho těla. Nastavíte si čas, po který chcete cvik vykonávat, a zmáčknete start. Uvítá vás příjemný hlas – takový, jaký mají letušky – a vyzve vás, abyste zaujali polohu ke cviku. Po odpočítání posledních vteřin před vámi začne na videu poskakovat svalovec, který předvádí, jak by to mělo vypadat. Vydrží cvičit hezky, souměrně a bez známek únavy třeba celou hodinu, zatímco vy potíte krev a z posledních sil se pokoušíte sebrat ze země plíce. Sworkit ale naštěstí není žádný tyran, a tak si sami smíte určit, co vydržíte. O cvičení navíc vede pečlivé záznamy, jejichž křivkami se můžete po pár týdnech kochat. Verze Lite je pro systémy iOS i Android zdarma, rozšíření pak za 1.99$.

30 Days Fintess Challenge

30DAYS patří do kategorie aplikací, které se vás budou snažit vyhecovat. Svůj třicetidenní program si zvolíte buď podle oblasti, kterou chcete posilovat, nebo si vyberete ze čtyř kategorií obtížnosti, jež můžete v průběhu měsíce libovolně měnit. Ke každému cviku vám poskytne názornou ukázku a bude hlídat časomíru, abyste nepodváděli. V kalendáři si pak poctivě odškrtáváte odcvičené dny. 

První den se s aplikací navzájem oťukáváte. Uděláte jen tolik cviků, na kolik se cítíte a 30DAYS vám pak podle toho sestaví optimální cvičební plán na zbytek měsíce. První týden je vaše tělo napumpované odhodláním a touhou po zpevnění sedacích partií a po pekáči Gerarda Butlera z Millerovy „třístovky“. Druhý týden začíná vůle trochu polevovat a vyjít schody do metra se začíná podobat výšlapu na K2. Třetí týden byste nejraději vyměnili svůj úžasný, drahý a chytrý telefon nabitý zákeřnými aplikacemi za starou, dobrou a blbou Nokii 3310, která vás týrala akorát tak nechutně malým výběrem vyzváněcích melodií.

Bod zlomu nastává až v týdnu čtvrtém, kdy z ničeho nic zjistíte, že zvládáte 4 série kliků levou zadní a činky zvedáte prstem u nohy. V téhle fázi by byla škoda přestat, a proto vývojáři přidali do rodiny 30DAYS Challenge ještě nekolik dalších aplikací, zaměřujících se jen na konkrétní posilovací cviky, a tak si můžete užít další měsíc plný kliků nebo sedlehů.

Ke stažení v App Store i Google Play za 2.99$.

 

Challenges By Nexercise

Rádi se dělíte o své sportovní výkony s přáteli? S aplikací Challenges by Nexercise s nimi můžete dokonce soutěžit na dálku. Aplikace zaznamenává, kdo z vašeho okruhu dnes víc naběhal, strávil víc hodin posilováním břišáků nebo kdo doma déle uklízel. Ano, každý pohyb se počítá, a tak na seznamu denních aktivit najdete i tanec, hraní si s dětmi nebo venčení domácích mazlíčků. Za každou z činností získáváte body a odměny, například slevové kupony nebo cvičební pomůcky. Málokterá z odměna je ale bohužel dostupná v ČR, a tak se asi budete muset spokojit jen s vlastním dobrým pocitem. Aplikace je dostupná zdarma pro iPhony i zařízení s Androidem.

7 Minute Workout “Seven“

Jestli je sedmička vaše oblíbené číslo, pak vás z toho možná vyléčí tahle aplikace. Sedm minut je podle vědců optimální čas pro denní posilování. Ale 7 Minute Workout je spíš zakomplexovaným a brutálním trenérem z výcvikového tábora pro obézní děti než pohodovým treném do obýváku. Přinutí vás cvičit 7 minut denně, 7 dní v týdnů po 7 měsíců vkuse. K jednoduchým cvikům nebudete potřebovat nic jiného než židli, zeď, vlastní tělo a pořádnou dávku vůle a sebezapření. Vaše výkony bude hlídat kalendář, který vám za každý den bez cvičení ubere jeden život. Pokud ztratíte tři životy, aplikace nekompromisně maže záznamy o vašem dosavadním cvičení a nepomůže vám ani omluvenka od samotného ministra školství, mládeže a tělovýchovy. I když nezvládnete absolvovat celý program, každodenní cvičení přinese uspokojivé výsledky. Ti, které charakter aplikace neodrazil, si ji mohou stáhnout v obchodech App Store a Google Play. Naštěstí je aspoň zdarma.

 

Touchfit: GPS 

Na vývoji aplikace Touchfit: GPS se podíleli mistři v MMA (smíšená bojová umění) s cílem vymačkat z pohybuchtivých uživatelů všehnu energii a vybičovat je k téměř nemožným výkonům. Kvůli variaci obtížnějších cviků je tak určena spíše pro středně pokročilé sportovce, kteří už mají svalový základ a nebojí se výzev. Trenéři na více než 500 instruktážních videích sice vypadají jako Dvanáct rozhněvaných mužů, ale jednají s vámi narovinu. Každý cvik můžete po jeho provednení ohodnotit štítkem jednoduché, složité, nemožné/nad moje díly nebo si nechat cvik vysvětlit znova, pokud si nejste jistí jeho správným provedením. Ke cvičení přitom nepotřebujete téměř žádné vybavení, a tak si můžete hardcore posilku rozbalit třeba na podlaze obýváku. Aplikace navíc obsahuje rady nutričního specialisty nebo záznamy o vaší fyzické zdatnosti. Ke stažení pro zařízení iOS za 4.99$.