5 aplikací, se kterými poběžíte pro radost i pro vítězství

karolinabranikova

Běhání je vášeň, závislost, záliba, životní styl i móda. Snad každý si alespoň jednou vyběhl, a ať už běháte vystylovaní v posledních nikovkách nebo vybíháte v teplákovce po babičce, na té volnosti a bolavých lýtkách něco je. Pro všechny joggery, sprintery i sváteční běžce jsme vybrali pět aplikací, které pomohou zlepšit čas, zvýšit fyzičku nebo se jen dokopat obout tretry.

Endomondo

I když k běhání potřebujeme jen rychlé nohy, výdrž a schopnost nevyplivnout plíce v první škarpě, pár odborných rad se vždycky hodí. Aplikace Endomondo se řídí heslem rychleji, dále, lépe a bude se vás nažit vyhecovat pokaždé, kdy si nazujete běžecké boty. Po uběhnutí první trasy zjistí, jak jste na tom, a sestaví pro vás optimální tréninkový plán. Podle nasbíraných dat pak každý týden aktualizuje vaši kondičku a přizpůsobuje plán, abyste v nasazeném tempu nepolevili. K Endomondu také můžete přes Bluetooth připojit měřič a hlídat si tepovou frekvenci, hydrataci nebo spálené kalorie. Měření a zaznamenávání tempa a vzdálenosti už jsou pak samozřejmostí. Přes aplikaci se také můžete propojit se svými přáteli a každý den se navzájem šikanovat tím, kdo toho v týdnu víc nadřel. Až vám přátelé nebudou stačit, zapojte se do jedné či více výzev, kterých Endomondo vypisuje několik měsičně, a předhánějte se i s ostatními uživateli aplikace. Výzvy jsou časově omezené a kromě běhu se zde můžete měřit v chůzi, cyklistice nebo fitnesáctví. Základní verze je ke stažení zdarma pro Android, iOS, Windows Phone i Blackberry. Chytřejší prémiové verze bez reklam se pak pohybují kolem 3 dolarů. 

Runastic

Web Runastic bere sport vážně a v kapse má téměř dvacet aplikací, kterými můžete trápit své tělo. Appka Runastic Running by rozhodně neměla chybět ve smartphonu, který vám poběží v patách. Vaše výběhy mapuje v reálném čase a GPSska sleduje každý váš krok, abyste se někde nezapomněli. Díky tomu docela dobře funguje jako sledovací zařízení, protože vaši přátelé, manželky nebo děti mohou online stopovat, kudy a kam právě běžíte a jak dlouho vám to přibližně potrvá, než se celí upocení svalíte doma v předsíni.
Za sledovačku si vaši blízcí musí připlatiti tři dolary za verzi Runnastic PRO. Runastic má velmi podobné funkce a z každé kapky potu dělá statistiky, grafy a časové přehledy. K uběhnutým trasám také můžete přidat bezprostřední pocit z běhu a terénu nebo dopsat poznámky. Ideální je pro použití s hrudním pásem nebo jiným měřičem, který pomůže k sestavení ideálního tréninkového plánu, a audio trenérovi dodá informace o tom, co vám má za běhu šeptat do uší. Plán také můžete přizpůsobit vaší aktuální metě dostat se do léta do plavek, uběhnout 10 kilometrů v cílovém tempu nebo si zaběhnout maraton. Základní verze je dostupná pro operační systémy Android, iOS, Blackberry a Windows Phone.

Nike  + Running

I když je aplikace Nike+ docela stařena, rozhodně ještě nepatří do křemíkového nebe. Pořád jí to běhá a směle konkuruje svým mladším kolegům. Ti z nás, kteří si pamatují její začátky, určitě kromě několika nových kabátů a funkcí ocenili i vymizelou nutnost nošení snímacího senzoru v botě. Ten sice hlídal, jak si hezky klušeme po Petříně, ale u paranoidnějších jedinců zanechával pachuť sledování Velkým bratrem. Stávající verze má skvělou a přehlednou grafiku a obrazovka mění barvy s naběhanými kilometry. Najdete v ní vše co potřebujete – od přesného měření trasy po spolupráci s daty z hrudních snímačů a jiných senzorů. Mimochodem, Nke se nedávno začal kamarádit s jihokorejským Samsungem, a Nike+ tak bez problému běhá i na hodinkách Samsung Gear S, které se k pohybu hodí přece jen o něco víc než mobil.
Na webu Nike+ si pak můžete ukládat detailní statistiky o výbězích a porovnávat zlepšování svých výkonů. Stejně jako u předchozích aplikací můžete vyzývat přátelé k běžeckým soubojům, sdílet výsledky na sociálních sítích nebo si najmout Nike+ Couch trenéra. Aplikaci si můžete stáhnout zdarma pro Andorid i iOS

Weather Run

Jistě se mezi vámi najdou tací, kteří vybíhají bez ohledu na to, jestli venku padají kroupy nebo lítají domy. Těm z nás, kteří si potrpí na fajnové počasí a před každým během kontrolují oblohu, sílu větru a analyzují data z meteostanic, se bude hodit aplikace WeatherRun. Umí totiž měřit teplotu, vlhost, sílu větru a když svůj iPhone 6 vezmete na výlet, sdělí vám i přesnou nadmořskou výšku a tlak. Tak jako ostatní appky pak měří vaši rychlost, vzdálenost, trasu a s připojením senzoru i tep, ať už běžíte, jedete na kole nebo lezete po skalách. Dobře si rozumí také s chytrými hodinkami, takže nemusíte neustále vyndatavat mobil z pouzdra navrch přihazuje funkci krokometru. Data si pak můžete uložit třeba do Dropboxu a kdykoli se k nim vrátit. Jablíčkáři si pořídí základní verzi zdarma, ale Androiďákům přejeme, aby se brzy dočkali vydání WeatherRun pro svůj operační systém. 

Zombies, Run!

Jestli ve vás ani jedna z aplikací neprobudila Terryho Foxe, zkuste běhat hravě. Aplikace Zombies, Run! je sport-trackerem a hrou o přežité v jednom balení. Stačí si nasadit boty a sluchátka a zaposlouchat se do příběhu, na jehož začátku s vámi žuchne helikoptéra přímo do hnízda krvelačných zombíků. A pak už jen utíkáte. Na cestě plníte mise, sbíráte fiktivní předměty k otevření dalších úkolů, hledáte checkpointy. Ideálně si pro první testování vyberte opuštěnou krajinu za soumraku a rozkazy a zlověstné zvuky valící se ze sluchátek ve vás vyvolají paniku srovnatelnou s prvním vysíláním Wellsovy Války světů. Adrenalin pak udělá své a běžnou úmornou trasu zvládnete v čase, za který by se nemusel stydět ani Usain Bolt. Zombies, Run! je ale překvapivě vhodná i k joggingu nebo delší vycházce parkem. A když si budete u chůže představovat, že vás honí třeba zombie slimáci, taky přidáte do kroku. Anglické instrukce jsou prokládány náhodnými písničkami z vaší knihovny, a protože si nemůžete sestavit vlastní playlist, doporučujeme dočasně vyhodit všechyny italské slaďáky z 80. let, které by mohly narušit celkovou atmosféru. Aplikace sice také zaznamenává uběhnutou trasu, ale rozhodně od ní v tomto ohledu nečekejte výkony podobné Endomondu nebo Runasticu. Tahle legrácka vás vyjde v App Store i Google Play na něco málo přes 100 korun.