5 českých hudebních festivalů, které stojí za to letos navštívit

Redakce

Léto se konečně blíží a to v kontextu hudby znamená to, že se konečně můžou konat koncerty venku a vy si nemusíte brát s sebou vaťáky a sněhule. Zároveň to ale také znamená, že pokud nechcete (nebo se bojíte) spát venku, je třeba si už teď zarezervovat ubytování, na to pozor. A kam že tedy vyrazit? Nechte se inspirovat naším malým seznamem letních festivalů!

Colours of Ostrava

datum konání: 14. – 17. července

kde: Ostrava, Dolní Vítkovice

kolik to stojí: od 220 do 1990 Kč

Ne náhodou zařadil britský deník The Guardian tuto proslulou ostravskou akci mezi deset nejlepších festivalů v Evropě. Krásné prostředí, vhodné zázemí a hlavně: seznam umělců je každoročně tak nabitý, že se vám v Ostravě taky klidně může stát, že budete běhat mezi jednotlivými stagemi a hltat tu elektroniku (francouzský mág M83), tu rozvážné indie (Tame Impala), tu seversky chladný pop (Susanne Sundfor), tu zcela obyčejného chlápka s kytarou (Passenger), tu originální pop z Islandu (Of Monsters and Men), tu zástupce britských kytarovek (The Vaccines). Z českých interpretů se pak můžete těšit na „nafrněnou“ Barboru Polákovou, multitalentovaného Alberta Černého z Lake Malawi nebo Thoma Artwaye, jehož hitovku „I Have No Ispiration“ teď můžete slyšet ze všech stran.

 

Rock for People

datum konání: 3. – 5. července

kde: Hradec Králové

kolik to stojí: od 900 do 3500 Kč

Největší hvězdou tohoto ročníku jsou Massive Attack, zakladatelé trip hopu a autoři slavné hudby, která vždy hrála na začátku seriálu Dr. House. Členové kapely, 3D a Daddy G, oznámili, že mají přímo kopy nového materiálu a tak kdo ví, možná že když půjdete na Rock for People, uslyšíte některou z jejich novinek jako první fanoušci na světě. A to zní podle nás hodně zajímavě. Obrovským lákadlem celé slavnosti jsou pak určitě krásné ženy – jedna je v elektropopové formaci CHVRCHES a hned dvě jsou součásti rockové party Skillet. Přijedou také The Offspring a Bullet For My Valentine, kteří jsou vlastně už takovými stálicemi našich festivalů. A pokud vás zajímá, zda The 1975 skutečně vydali tak svělou desku, jak praví každá recenze, není nic lepšího než si zajet do Hradce a přesvědčit se na vlastní oči. A uši.

 

Metronome Festival

datum konání: 25. – 26. června

kde: Praha

kolik to stojí: od 1200 Kč

T’ento pražský festival nenabízí zase takové kvantum interpretů, ale ti, kteří tvoří headline celé akce, skutečně stojí za to. Za celou redakci vroucně doporučujeme kapelu Walk Off The Earth (která je na plakátech nespravedlivě napsána malými písmeny), která se proslavila svým neskutečným hudebním cítěním a dokonalou synchronizací mezi hudebníky. Festival nabízí i pastvu pro oči – můžete si vybrat mezi věčně odhaleným torzem pankáče Iggyho Popa nebo až nečekaně umírněným temperamentem řeckého krasavce Yannise Philippakise z britské kytarovky-varhanovky Foals. A pro ty, kteří si nevybírají a rádi si poslechnou jakoukoli kvalitní hudbu, je tu letos originální kapela Crystal Fighters, jejíž zvláštní folk říznutý tanečními prvky, punkem, etno, a vůbec vším, co si jen můžete představit, vás zaručeně dostane.

 

Aerodrome Festival

datum konání: 15. června

kde: Praha, Tipsport Arena

kolik to stojí: 1190 Kč (pouze prvních dva tisíce prodaných vstupenek, postupně se cena zvyšuje)

Festival Aerodrome se musel přestěhovat z Letňan do holešovické Tipsport Areny. Někteří fanoušci sice podotýkají, že sedět během rockového či metalové koncertu je nadlidský úkol, pořadatelé ale určitě celou záležitost náležitě posoudili a tak nezbývá, než se s jejich rozhodnutím smířit a doufat, že to je jedině pro naše dobro. Za předpokladu že tedy máte rádi rock, chcete se podívat na letní Prahu a máte po ruce něco přes tisícovku, vyrazte určitě na tuto akci, neboť tolik skvělých kapel na jednom místě se jen tak nevidí. Největším jménem jsou bezpochyby nu-metaloví Korn, kteří se znovunavráceným kytaristou Brianem Welchem stále sílí, a na skvělé kytarové umění se můžete těšit i u Billy Talent, kde to se svojí kytarou rozbalí Ian D’Sa. Nechybí ani další kultovní interpret – o významu nelze u Bad Religion ani pochybovat. Bring Me the Horizon k nám přijíždí spíše v odlehčenější formě (v souvislosti s poslední deskou), ale to neznamená, že se festival promění v dechovkovou zábavu.

 

Vysočina Fest

datum konání: 7.-9. července

kde: Jihlava

kolik to stojí: 850 Kč

A protože bereme ohled i na ty, kteří z různých důvodů zrovna neholdují zahraniční tvorbě (třeba neumíte anglicky ani fň a proto vás mrzí, že si nemůžete pořádně zazpívat), máme tu pro vás i nabídku k navštívení jihlavského koncertního maratonu Vysočina Fest. Největším trhákem je letos bez debat Hana Zagorová, která vystoupí spolu s Boombandem Jiřího Dvořáka. Je to vůbec poprvé, co tato legendární zpěvačka vystoupí na rockovém festivalu. Jestliže vás nezaujme „Zagorka“ ani generačně blízcí Olympic, pak není třeba zoufat – festival nabízí celou řadu dalších velice zvučných mladých jmen, nebude chybět například nesmírně populární Slza, své parohy si v Jihlavě oklepe i skupina Jelen, svými vtipnými texty vás pobaví Xindl X, dále pak vystoupí Michal Hrůza, David Koller a samozřejmě všudypřítomní Chinaski.

Praha Žije Hudbou: V pátek 13. května roztančí hlavní město na 200 umělců

Britský zpěvák Mika bude již za měsíc v Praze! Předkapela: Lake Malawi